Proprietarii urmeaza sa primeasca restul de bani de la bugetul de stat. Caii lor vor fi sacrificati intr-un abator din Alexandria, iar carnea va fi exportata de intreprinzatorul italian in tara lui de bastina. Aceasta va fi prelucrata in mezeluri si comercializata pe piata italiana. Veterinarii sustin ca produsele fabricate din caii bolnavi nu prezinta un pericol pentru consum si ca anemia infectioasa nu se transmite la om.
Cai cumparati de un italian si platiti de statul roman
Operatiunea, derulata la scara nationala de reprezentantul italian, ridica semne de intrebare pentru ca Romania subventioneaza astfel, indirect, productia italiana de mezeluri, de fapt afacerile unei firme private. Italianul achita taranilor intre un milion si trei milioane de lei pentru fiecare animal, in timp ce, in Italia, mezelurile din "carne rosie" sunt considerate o delicatesa si se vand cu preturi cuprinse intre 2 si 30 euro pe kilogram. Autoritatile au evaluat caii, stabilindu-se o cota medie de piata intre 15 si 20 de milioane lei, iar statul roman si-a luat angajamentul sa plateasca fiecarui gospodar diferenta de bani ramasa de la tranzactia cu italianul.
”Lotul” Maramures a luat calea abatorului din Alexandria
In Maramures au fost identificati 1.600 de cai bolnavi de anemie infectioasa. Evaluarea au facut-o reprezentanti ai Directiei Sanitar-Veterinare (DSV), ai Directiei de Agricultura, ai Centrului de Selectie, precum si ai primariilor din judet. Gospodarii au vociferat, spunand ca analizele si evaluarile au fost facute in pripa, dar nu au avut cum sa dovedeasca faptul ca animalele lor sunt sanatoase.
Miercuri si joi au fost facute primele transporturi de cai din Maramures in Alexandria. 133 de animale au fost urcate in masini, iar proprietarilor li s-a pus in mana cate un milion-doua de lei. Cea mai mare „captura” a avut loc in localitatea Ulmeni, unde 52 de familii au fost nevoite sa renunte la animalele cu care lucrau pe langa casa.
Despagubirile pentru animale vor fi date ”Dumnezeu stie cand”
Italianul a fost si el de fata, dar nu a vrut sa faca nicio declaratie presei. Nimeni nu pare sa stie cum se numeste acesta si nici denumirea societatii la care lucreaza. „Am auzit cum ii zice, dar nu am retinut pentru ca pe mine ma intereseaza doar eliminarea efectivelor bolnave”, a declarat pentru eMaramures.ro seful DSV Maramures, Carol Balko.
Acesta a precizat ca dispozitia de a vinde animalele catre firma italiana a venit de sus. „Statul gestioneaza toata afacerea. Noi am primit dispozitie de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSV) sa urcam caii in masini. Mai multe nu stiu. Oamenii primesc o parte din bani de la acest italian, iar restul, pana la valoarea de piata a fiecarui animal, va fi acoperit de cei de la Agentia de Plati. Cand vor fi achitati banii numai Dumnezeu stie”, a mai spus Balko.
Taranii sunt pusi sa aleaga raul cel mai mic
DSV Maramures are si misiunea de a intocmi noile documente de proprietate, respectiv biletele de transport dupa incheierea tranzactiei dintre tarani si firma straina. „Italianul are borderou de achizitie si le da oamenilor unu-doua milioane de lei. Taranii nu sunt obligati sa ii vanda lui caii, dar daca nu fac asta trebuie sa ii sacrifice ei si sa ii incinereze. Cei care nu renunta la cai sunt amendati”, a afirmat directorul Balko.
Surprinzator e ca medicii veterinari din satele maramuresene au dus o adevarata campanie ca sa ii convinga pe tarani ca trebuie sa dea caii din gospodarie italianului. Ei le explicau oamenilor din Ulmeni ca „astea sunt normele europene si ca mai bine se aleg cu ceva bani in buzunar daca tot trebuie sa sacrifice animalele bolnave”.
Bocete ca la inmormantare in curtile proprietarilor
Multi maramureseni au inceput sa planga in momentul in care si-au vazut caii luati si bruma de bani primita in schimbul lor. Ei spuneau ca animalele valoreaza „cat o masina” si ca nu i-ar fi vandut pentru nimic in lume. Oamenii sunt cu atat mai disperati cu cat nimeni nu stie sa le spuna cand vor primi si restul de bani de la stat.
„De cand ma stiu am calul asta. N-am fost atat de suparata de cand mi-o murit sotul, ca animalul asta ii toata averea ce o am. Isi bat joc de noi cu milionul care ni-l da pa cal. Cum ne-om ara si ne-om face treburile pa camp?”, s-a intrebat plangand o localnica.
Localnicii sunt convinsi ca vor ramane in mana doar cu banii pe care i-au primit joi de la italian. „Animalu’ meu o sa fie taiat si vandut in Italia. Asa mi-o zis veterinaru’. Numai ca m-am interesat io si am auzit ca si in Satu Mare or facut la fel cu caii. O fost aceeasi firma, iar oamenii nu si-or primit restul de bani desi o trecut vreo patru luni de cand si-or dat caii pa mana lor”, a spus si Iulian Cornea, un alt gospodar din Ulmeni.
Vor trece probabil doua saptamani pana ce firma italiana va reusi sa stranga de prin satele din Maramures toti cei 1.600 de cai bolnavi de SIDA. Afacerea le va aduce strainilor un profit consistent, in timp ce statul va trebui sa aloce din buget peste 30 de miliarde de lei ca sa acopere despagubirile catre fostii proprietari. Asta daca va plati pana la 20 de milioane pentru fiecare cal cumparat de italian. Gaura la buget ar putea fi insa mult mai mare, dat fiind faptul ca autoritatile spun ca „plata se va face la valoarea reala de pe piata”, iar multi maramureseni au cai care valoreaza si 50 de milioane de lei.
Sursa: Larisa Tivadar si Vasile Dale