MFP propune, printr-un proiect de act normativ, eliminarea contravenției referitoare la nerespectarea de cãtre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale a termenelor prevãzute de lege, de a utiliza aparate de marcat cu jurnal electronic (art. 10 lit. c) din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 28/1999) de sub prevederile Legii prevenirii nr. 270/2017.
Mãsura este necesarã deoarece operatorii economici care încalcã obligația de dotare cu noile dispozitive, nu au motive obiective pentru neconformare, în condițiile în care au fost emise autorizații de distribuție pentru aparatele de marcat care acoperã toate tipurile de activitãți economice, iar distribuitorii autorizați au stocuri de aparate de marcat noi. De asemenea, o mare parte dintre operatorii economici au achiziționat și instalat aparate de marcat cu jurnal electronic, iar perpetuarea acestei situații ar duce la discriminarea operatorilor economici corecți.
Inspectorii Direcției Generale Antifraudã Fiscalã din cadrul ANAF vor dispune de la prima abatere amendã de la 8.000 lei la 10.000 lei, suspendarea activitãții operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, precum și confiscarea sumelor nejustificate, respectiv sancțiunile prevãzute la art.11 alin. (1) lit. f) din OUG nr. 28/1999.
Subliniem faptul cã toate firmele care comercializeazã produse sau presteazã servicii direct cãtre populație au obligația de a fiscaliza toate încasãrile prin intermediul casei de marcat electronice fiscale și de a se dota cu noile aparate de marcat prevãzute de cadrul normativ.
În acest context în care MFP a epuizat mãsurile legislative de sprijinire a contribuabililor pe care le-a avut la dispoziție, se impune modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotãrârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravențiilor care intrã sub incidența Legii prevenirii nr. 270/2017, precum si a modelului planului de remediere.
Proiectul de act normativ este publicat pe site-ul MFP la rubrica Transparențã decizionalã.