Vezi VIDEO
Unirea Principatelor Romane: Moldova si Tara Romaneasca, ramane in istoria romanilor drept primul pas spre realizarea Marii Uniri din 1918. Unirea este strans legata de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales domnitor al ambelor principate, data unirii fiind 24 ianuarie 1859. Daca baimarenii mai in varsta cunosc insemnatatea acestei zile, tinerii intervievati de noi s-au dovedit a fi necunoscatori ai datei istorice.
Mica Unire a fost pregatita cu minutiozitate inca din 1848. Primul pas este facut de catre domnitorul muntean Gheorghe Bibescu, prin desfiintarea Vamei de la Focsani.
„Acest moment a fost pregatit, de altfel, de mult mai devreme. Incepand de la 1848. Vorbim de o elita a intelectualitatii romanesti, care a pregatit cadrul, a pregatit opinia publica europeana pentru acest moment absolut necesar si care se cerea imperios. Tot ceea ce s-a intamplat un pic inainte de 1859 si putin dupa este deosebit de important vis- a-vis de impactul acestui eveniment asupra societatii, a transformarilor care s-au desfasurat si care vor avea o bataie lunga in timp pentru perioada urmatoare”, dupa cum ne spune Lucia Pop, muzeograf, Muzeul Judetean de Istorie.
Foarte importanti au fost toti cei care au participat la Mica Unire, avandu-l in centru pe Alexandru Ioan Cuza. Acesta a fost ales ca si domnitor mai intai in Moldova, in 5 ianuarie 1859, si cateva zile mai tarziu in Tara Romaneasca.
Muzeograful Lucia Pop spune: „La mijlocul secolului al XIX-lea societatea romaneasca era pregatita pentru desfasurarea acestui mare eveniment din istoria noastra. Mica Unire ii spunem noi, Unirea principatelor Moldova si Tara Romaneasca. Momentul culminant al acestui eveniment foarte complex a fost 24 ianuarie 1859, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca si domn al Moldovei si Tarii Romanesti”.
Am incercat sa vedem daca baimarenii isi aduc aminte de aceasta data, acum, la 156 de ani de la eveniment. Daca cei mai in varsta cu care am vorbit stiu ca este vorba despre Unirea principatelor, sau macar de o unire, cei mai tineri cu care am stat de vorba au dat din cap si nu au stiut sa dea un raspuns.
Istoricii spun ca fara unirea principatelor, Marea Unire de la 1918 nu ar fi putut avea loc. De aici au inceput pregatirile pentru ceea ce avea sa urmeze. Intre anii 1863-1865, in timpul guvernarii lui Mihail Kogalniceanu, principatele trec rintr-o perioada de transformari si reforme puternice. Vorbim despre secularizarea averilor manastiresti, continuand cu reforma agrara si reforma instructiunii publice.
Sursa: Sonia Rajnita