Miercuri, 6 februarie, începând cu ora 10.00, va avea loc un nou exercițiu de alarmare a populaţiei are loc miercuri, având ca scop testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.
Sirenele din țară vor emite semnalul „Alarmă la dezastre”, care are rolul de prevenire a populației civile asupra apariției pericolului.
În România semnalele de alarmare a populației sunt:
📢 Alarmă la Dezastre (5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele)
📢 Prealarmă Aeriană (3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele)
📢 Alarmă Aeriană (15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele)
📢 Încetarea Alarmei (un semnal continuu cu durata de 2 minute)
Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, aceste exerciţii lunare sunt necesare şi utile, deşi pot genera disconfort în rândul populaţiei. Acţiunea, denumită generic ”Miercurea sirenelor”, se desfăşoară, începând din luna august 2017, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, pentru testarea mijloacelor tehnice existente la nivel naţional şi îmbunătăţirea timpului de reacţie a autorităţilor în situaţii speciale de urgenţă. Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor electrice şi electronice sunt inundaţiile, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.