Credincioşii romano-catolici intră miercuri, 6 martie, în Postul Mare. Miercurea Cenuşii marchează începutul acestei perioade şi, chiar dacă nu este vorba despre o sărbătoare obligatorie, bisericile vor fi pline de credincioşi. Postul durează 40 de zile, cu excepţia duminicilor şi este probabil cel mai aspru post de peste an. Romano-catolicii sărbătoresc Paştele în 21 aprilie.
Denumirea „Miercurea Cenușii” se datorează obiceiului ca ramurile de salcie (palmier, măslin sau de alt arbore) sfințite cu ocazia Floriilor de anul trecut, ramuri care au împodobit icoanele și statuile din casele catolicilor timp de aproape un an, să fie aduse la biserică spre a fi arse. Cenușa lor se folosește la ieșirea de la slujbă, presărându-se pe fruntea credincioșilor.
Gestul aminteşte credincioşilor că sunt muritori şi păcătoşi şi este însoţit de cuvintele preotului “Converteşte-te şi crede în evanghelie!”.
În Biserica romano-catolică postul nu este la fel de sever precum în alte religii. Credincioşii pot consuma orice aliment, fiind interzis doar consumul cărnii. Se pune însă un mare accent pe partea spirituală a acestei perioade.
Preoţii vor pune accentul pe postul interior, pe rugăciune, pe abţinerea de la păcat. Aceştia spun că este un post al inimii, o perioadă în care credincioşii trebuie să facă acte caritabile, vizite la bolnavi, orfelinate, azile şi sunt încurajaţi să facă donaţii pentru cei în nevoie.