Romanii din Germania sau SUA au trimis, anul trecut, mai multi bani acasa decat cei din Spania, potrivit datelor prezentate de economistul sef al Bancii Nationale din Romania, Valentin Lazea, la conferinta „Migrantii romani si Romania: investitie pe termen lung”.
„In 2013, din totalul de 4,2 miliarde euro trimisi de muncitorii straini clasamentul s-a schimbat, in sensul ca dupa Italia si inaintea Spaniei figureaza Germania si Statele Unite. Asta trebuie sa ne duca cu gandul la profilul diferit al migrantilor romani pe trei zone mari geografice: lucratorii din tarile mediteraneene – Spania, Italia, Portugalia, Grecia, care de regula, fara a generaliza, sunt mai putin calificati si trimit bani mai putini pentru ca primesc mai putini bani acolo, dar sunt multi acestia. Apoi sunt lucratorii din Germania, Franta, Marea Britanie, care au un grad de instruire mai inalt, ei trimit bani ceva mai multi. Acestia, ca si primii probabil ca au de gand sa se intoarca in tara si sa inceapa o afacere sau sa-si construiasca o casa. A treia categorie e reprezentata de cei supra-specializati, cu masterate, doctorate din Statele Unite sau Canada, care trimit bani fara a avea de gand sa se intoarca, iarasi fara a generaliza. Acest lucru este oarecum surprinzator, faptul ca putini romani, dar bine platiti din SUA, au trimis mai multi bani decat migrantii multi din Spania, dar mai prost platiti”, a explicat Lazea.
Romanii din strainatate au trimis in tara peste 4,2 miliarde de euro in 2013. Pe primul loc la transferuri catre Romania se situeaza Italia, cu 925 milioane de euro, pe locul doi Germania cu 595 milioane de euro, iar pe trei SUA cu 460 milioane de euro. Spania se afla abia pe locul patru cu 393 milioane de euro.
In 2012, transferurile banesti ale romanilor din Spania au fost de 504 milioane de euro, cele ale romanilor din SUA de 593 milioane euro, iar cele ale romanilor din Germania au fost de 491 milioane euro. In 2010, transferurile banesti ale romanilor din Spania au fost de 738 milioane de euro, cele ale romanilor din SUA de 261 milioane euro, iar cele ale romanilor din Germania au fost de 509 milioane euro. Varful transferurilor banesti ale romanilor din Spania a fost atins in 2008, respectiv 2,11 miliarde euro, iar in acelasi an transferurile banesti ale romanilor din Italia au fost de 2,7 miliarde euro.
Acesta sustine ca bancile ar trebui sa-si stabileasca strategii diferite in functie de aceste trei tipologii de emigranti si ca „una este sa urmaresti un emigrant care vrea sa se intoarca acasa si trebuie sa stii ce anume are de gand, sa deschida o mica afacere sau sa-si construiasca o casa sau sa-si cumpere o masina, altfel de strategie ai fata de un emigrant care n-are de gand sa se intoarca si trimite bani acasa ca sa-si ajute rudele sau copiii sa mearga la scoala”. Institutul Bancar Roman in parteneriat cu Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative si cu Fundatia Lufkin pentru Antreprenoriat si Migratie (FLAME) organizeaza, joi, conferinta „Migrantii romani si Romania: investitie pe termen lung”.
Sursa: Agerpres