Aproape jumatate dintre romani acuza dureri de cap, migrene sau cefalee cel putin o data pe luna, iar dintre acestia, mai mult de jumatate se plang de astfel de simptome saptamanal, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania.
Odata cu inaintarea in varsta, atat ponderea celor care acuza lunar astfel de dureri, dar si frecventa crizelor cresc. O persoana tanara, de pana in 30 de ani, se plange de dureri de cap in medie de 1,4 ori pe luna, in timp ce in randul persoanelor de peste 50 de ani durerile de cap se instaleaza mult mai frecvent, in medie de 2,5 ori pe luna, se arata in studiul realizat de GfK Romania.
Mai predispuse unor stari de disconfort generate de durerile de cap sunt femeile, persoanele cu nivel de educatie scazut, dar si persoanele vaduve si cele care locuiesc in mediul rural. Studiul indica si o legatura puternica intre nivelul de trai si frecventa instalarii unor astfel de episoade. Cu cat veniturile sunt mai scazute, cu atat mai mare este si incidenta durerilor de cap.
Pentru 46% dintre romanii afectati cel putin o data pe an de dureri de cap, migrene sau cefalee, criza dispare dupa cel mult o ora, in timp ce pentru mai mult de jumatate durerile dispar in general dupa cateva ore sau chiar dupa o zi. Un mediu de lucru prea stresant sau prea monoton, cu termene de predare stranse si in care relatiile cu sefii sau colegii sunt mai tensionate se asociaza cu o durata mai mare a crizelor, potrivit studiului citat.
Aceste dureri sunt localizate cel mai frecvent in zona fruntii (41% dintre cei afectati anual) sau sunt generalizate in toata zona capului (29%). Relativ frecvente sunt si durerile in zona oculara (20%) sau a tamplelor (19%), mai arata autorii studiului.
Cele mai frecvente simptome asociate durerilor de cap sunt ametelile (26%), starile de agitatie (15%), tulburarile de vedere (13%), dificultatile de concentrare (11%), greata (11%), lipsa poftei de mancare (11%) si afectarea capacitatii motrice (11%). 39% dintre cei intervievati nu au semnalat si alte simptome, ponderea acestui segment fiind semnificativ mai mare in randul persoanelor tinere, necasatorite, dar si in randul celor care au foarte rar dureri de cap (1 – 6 ori pe an), precizeaza sursa GfK Romania.
Intrebati in ce situatii durerile de cap se instaleaza cel mai frecvent, participantii la studiu au indicat drept principali factori pentru declansarea crizelor stresul (33%), oboseala (22%) sau supararea (12%).
Conform rezultatelor studiului, 83% dintre cei care au dureri de cap cel putin o data pe an folosesc automedicatia cand au astfel de episoade, 9% apeleaza la medicul de familie sau la farmacist, iar 8% nu folosesc nici un fel de remediu. Dintre cei care urmeaza un tratament cand au dureri de cap, 90% aleg de obicei tratamentul medicamentos, restul de 10% folosind produse naturiste, homeopate.
Algocalminul este panaceul la care recurg cei mai multi pentru a diminua si alina durerile de cap (63%), fiind de departe preferat de catre toate segmentele de populatie. Urmatoarele cele mai folosite medicamente la aparitia acestor simptome sunt paracetamolul (36%) si antinevralgicul (32%). Nurofenul (22%) si aspirina (21%) completeaza topul celor mai folosite cinci medicamente in remediul durerilor de cap.
Sursa: Mediafax