Duminică, 22 aprilie 2018, Duminica Mironosiţelor, de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie şi a rostit cuvânt de învăţătură la Mănăstirea Ieud, Protopopiatul Vişeu, cu ocazia hramului principal. Pe lângă „Duminica Mironosiţelor”, Mănăstirea Ieud, stareţă monahia Mihaela Popan, mai are şi un hram de iarnă, „Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur”.
Sfânta Liturghie Arhierească
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat, în Altarul de Vară, Dumnezeiasca Liturghie, în fruntea unui sobor din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Pr. Dr. Dinu Horaţiu Brici, paroh în Ieud, la biserica „Buna Vestire”, Pr. Ilie Vasile Pop, slujitor la Mănăstire, ieromonahi şi preoţi de enorie.
O mulţime mare de credincioşi a urcat dealul spre mănăstire, pentru a sărbători hramul sfântului locaş de închinare, îmbrăcaţi, în cea mai mare parte, în frumoasele costume populare maramureşene de pe Valea Izei, răspândindu-se în pâlcuri pe imensul platou din faţa mănăstirii. Frumuseţea zilei a fost dată de seninătatea ei, o zi călduroasă, fără nori, cu un soare strălucitor, în care albul costumelor populare era parcă izvor de lumină, lumina din sufletul creştinilor.
În rândul credincioşilor s-au aflat primarul Nicolae David, împreună cu familia, care l-a primit pe Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin la intrarea în Mănăstire, împreună cu obştea de maici, şi senatorul Liviu Marian Pop, fost ministru al învăţământului, de loc din Vişeu.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral de Muzică Psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.
Hirotoniri
Două hirotoniri a făcut Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în timpul Sfintei Liturghii Arhiereşti: întru ierodiacon a călugărului Antonie Hideg, monah de 10 ani, pe seama Mănăstirii Prislop, Protopopiatul Vişeu, unde este vieţuitor, şi a diaconului Vasile Timiş întru preot misionar pe seama Protopopiatului Vişeu.
Cele două hirotoniri s-au constituit în momente de mare încărcătură emoţională pentru marea mulţime de credincioşi.
Cuvântul de învăţătură
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre Femeile Mironosiţe şi curajul lor, care i-au întrecut pe bărbaţi prin curajul lor.
„Femeile Mironosiţe sunt cele mai curajoase, cele mai iubitoare, cele mai fidele uceniţe ale Mântuitorului. Lumina Învierii şi bucuria Învierii a fost arătată Femeilor Mironosiţe, în primul rând, tocmai pentru curajul şi devotamentul lor, pentru iubirea lor curată şi pentru nădejdea lor nestrămutată, că Domnul şi Învăţătorul şi Mântuitorul Iisus Hristos Îşi va împlini făgăduinţa şi că tragedia pe care au trăit-o Apostolii şi Mironosiţele Femei şi toţi cei ce L-au iubit pe Hristos, umilinţa şi suferinţa se va transforma într-o mare biruinţă, aşa cum a făgăduit Mântuitorul înainte de pătimire, Răstignire şi de moarte. Fiul omului va fi dat spre pătimire şi spre răstignire şi va fi omorât, dar a treia zi va învia.”
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit, în continuare, mai pe larg, despre cine au fost Mironosiţele Femei, au făcut ele atât de important, încât au fost menţionate de Sfinţii Evanghelişti în Sfintele Evanghelii.
În cuprinsul cuvântului, Preasfinţitul Părinte Episcop a spus câteva lucruri despre fiecare dintre femeile mai importante din istoria poporului român, despre mamele lui Ştefan cel Mare sau Mihai Viteazul şi până la eroinele din secolele XIX şi XX, între care se distinge regina Maria, „o femeie extraordinară, care a avut o putere ieşită din comun şi o iubire faţă de neamul românesc, în timpul primului război mondial, când s-a îngrijit de bolnavii de pe front, cazaţi în spitale improvizate în biserici şi mănăstiri. A slujit poporul român din iubire şi preţuire pentru că au primit-o ca pe una din familia lor. A fost o femeie excepţională”.
Primarul Nicolae David a primit Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul”
Membru în Adunarea Eparhială, prim-corator la una din cele două biserici din satul Ieud, bun gospodar al comunei, dar care a asfaltat, pe lângă uliţele din sat, şi drumul spre mănăstire, care a ajutat, ca bun creştin, cu foarte multe lucruri mănăstirea, primarul Nicolae David a fost distins de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu „Crucea „Sfântul Iosif Mărturisitorul” şi Gramata Episcopală care o însoţeşte.
La rândul lor, ieudenii, prin maica stareţă Mihaela Popan, au oferit Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin o icoană pe sticlă a Maicii Domnului, Femeile Mironosiţe fiind cele ce au fost legate de Sfânta Fecioară Maria tot timpul, dar mai ales când Mântuitorul a fost batjocorit şi a îndurat drumul spre Golgota şi când a fost Răstignit. Icoana va intra în patrimoniul Episcopiei unde va îmbogăţi Muzeul Epahial.