O parte din borşeni a revenit în Maramureş ca să îşi vadă neamurile. Alţii vor să îşi construiască locuinţe sau să îşi investească banii strânşi în anul care a trecut. Sunt foarte mulţi şi cei care plănuiesc să îşi găsească jumătatea în această lună, dar şi unii care şi-au pus în cap doar să impresioneze şi care se fâţâie dintr-un capăt într-altul al localităţii sau prin judeţ ca să arate maşinile şi hainele scumpe cumpărate în străinătate.
Maşinile venite din străinătate circulă bară la bară
”E vorba de 11.000 –12.000 de oameni. Cam jumătate din populaţia Borşei e plecată în străinătate. Aproape toţi sunt prin Italia sau în Spania, iar cum august e luna concediilor acolo, au venit mai toţi acasă”, a declarat pentru eMaramures.ro primarul oraşului, Cornel Şteţco.
Sunt zile în care, pe ruta Sighetu Marmaţiei-Borşa, se circulă bară la bară. “Unii vin în grupuri mari de la vamă şi fac coloane cu maşinile. E aglomerat pentru că o parte se îndreaptă spre casă, iar alţii, care au sosit deja, merg în Sighet sau în alte localităţi”, a precizat edilul.
Sute de nunţi programate după Sântă Mărie
Autorităţile din Borşa spun că nebunia va începe după 15 august, când se va sfârşi postul. “După Sfânta Mărie se dă startul la nunţi. Avem programate peste două sute de căsătorii. Nu ştiu daca va fi un local liber, pentru că sunt fixate nunţi şi în timpul săptămânii şi ziua şi noaptea… Sunt multe”, a mai explicat Cornel Şteţco.
Sunt borşeni care au făcut deja starea civilă, dar care au programat petrecerea după mijlocul lui august pentru că grosul invitaţilor trebuia să vină din străinătate. Există cupluri care locuiesc împreună la Roma, Milano sau alte mari oraşe şi care au venit acum acasă ca să ceară binecuvântarea părinţilor şi se înfăţişeze în faţa altarului.
Primarul spune că, de regulă, la petrecerile din august, se leagă multe prietenii. Unele din cuplurile formate anul trecut au revenit acum ca să se căsătorească. Sunt însă şi borşeni mai nerăbdători care în câteva săptămâni de stat acasă îşi şi pun verighetele pe degete.
Bani gârlă aduşi în Maramureş
Revenirea borşenilor în Maramureş înseamnă sute de mii de euro – bani pe care aceştia îi introduc şi chiar îi investesc în ţară. Casele din micul oraş îşi schimbă aspectul peste noapte. Oamenii pun termopane, vopsesc, construiesc. Se deschid localuri sau agropensiuni iar comerţul (la negru) cu produse aduse din străinătate e în floare.
Dacă cineva se gândeşte să achiziţioneze o maşină, un parfum sau îmbrăcăminte de marcă mai degrabă poate să găsescă ceea ce vrea în Borşa decât în Baia Mare. Localnicii şi-au burduşit autoturismele cu bunuri pentru vânzare atunci când s-au reîntors acasă. Mulţi dintre ei vor să îşi vândă şi maşinile pentru că au altele în străinătate.
Panurile de investiţie la pârtie au fost abandonate
Autorităţile din Borşa spun că mulţi dintre cei reveniţi din străinătate au fost dezamăgiţi de faptul că lucrările la pârtia olimpică din localitate (ambiţiosul proiect Luna-Şes Borşa) stagnează. Ei sperau că în această vară investiţia din fonduri europene va fi finalizată şi că vor putea să deschidă o afacere profitabilă în zonă.
“Oamenii şi-au făcut planuri. Unii au vrut să deschidă moteluri. Sunt care au început deja construcţiile şi care vroiau să deschidă toamna asta pentru că ştiau că pârtia va fi gata. Aşa, mulţi au hotărât să aşteape pentru că nu vor să bage bani în ceva care nu are cum să aducă încă venituri”, a precizat viceprimarul Ioan Timiş.
Borşenii nu s-au dat totuşi bătuţi. Mulţi s-au reorientat şi au cumpărat case de vacanţă în staţiunea Ocna Şugatag sau au investit bănuţii în apartamente sau spaţii comerciale din Baia Mare. Ştiu că anul viitor se vor întoarce cu alte mii de euro pe care le vor putea pune la bătaie ca să deschidă o afacere la baza pârtiei din Borşa. Aşteaptă doar ca proiectul autorităţilor să se materializeze.
Sursa: Larisa Tivadar