Omul de afaceri Ion Tiriac, cu o avere de 1,2 – 1,3 miliarde de euro, se afla pe primul loc in „Top 300 Cei mai bogati romani” – 2014, realizat de revista Capital, potrivit unui comunicat. El a mai ocupat aceasta pozitie si in urma cu patru ani. In 2013, omul de afaceri se pozitiona pe locul 3, cu o avere de 800-850 milioane de euro.
Pe pozitia a doua in acest an se afla Ioan Niculae (1-1,1 miliarde euro), proprietarul grupului InterAgro. Anul trecut era cel mai bogat roman, cu o avere de 1,7 miliarde de euro. Fratii Dragos si Adrian Paval, care detin reteaua Dedeman, au o avere de 650 milioane de euro, ceea ce i-a propulsat pe a treia treapta a clasamentului actual. Ei au urcat doua pozitii in top fata de anul trecut, iar averea le-a crescut de la 500-520 milioane de euro.
„Dupa o lunga criza in care averea cumulata a celor 300 de milionari scadea de la an la an, in 2014 aceasta a crescut cu peste 4% fata de editia anterioara a clasamentului. Astfel, averea totala in acest an a ajuns la 22,47 miliarde de euro, cu aproape un miliard de euro mai mult fata de anul 2013, ceea ce reprezinta aproximativ 16% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul acesta„, spun realizatorii clasamentului.
‘Dupa avansul PIB-ului de anul trecut (3,5%) si cresterea estimata pentru acest an (2%), averea insumata a milionarilor s-a majorat cu 4,3%’, a declarat Oana Osman, redactor-sef al revistei Capital, citata in comunicat.
O schimbare importanta a avut loc si in cazul pragului minim al averii pentru ocuparea unui loc in Top 300 Cei mai bogati romani. Daca anul trecut acest nivel se situa la 10-11 milioane de euro, in actuala editie pragul a fost de 14-15 milioane de euro.
Cei mai multi milionari se regasesc in regiunea Bucuresti-Ilfov, unde averea cumulata a celor 136 de oameni de afaceri ajunge la aproape 11 miliarde de euro. Pe urmatoarele doua locuri, in functie de averea totala, gasim regiunile Nord-Est si Sud-Est, fiecare cu 2,2 miliarde de euro.
Cele mai importante domenii care au avut o contributie majora la cresterea averilor multora dintre milionari au fost agricultura si industria. Sanatatea si o parte a sectorului imobiliar au dat un impuls afacerilor, in timp ce energia — vedeta anilor trecuti — a pus in stand-by majoritatea proiectelor anuntate de milionari.
Realizatorii topului precizeaza ca pentru evaluarea afacerilor s-au folosit multiplicatori de EBITDA, diferiti pentru fiecare industrie, actualizati in functie de potentialul de crestere/ scadere al sectoarelor respective sau de valorile de piata confirmate in cazul realizarii unor tranzactii recente in domeniile respective. Pentru averea personala s-au luat in calcul si bunurile imobile (terenuri, cladiri) detinute de milionari si de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, comunicate de milionari.
Sursa: Agerpres