”Fondurile structurale vor fi acordate pentru proiecte mai mari de 30 de milioane de euro. Aceasta înseamnă că ele trebuie să fie regionale. Dacă noi visăm că vom scrie câteva pagini, că vom spune ce nevoi avem şi vom primi banii, ne înşelăm. (…) Într-un sat e puţin probabil că vor fi acordate 30 de milioane. Atâta valorează tot satul! Proiectele nu trebuie gândite individual”, a declarat Ioan Gherheş.
Acesta s-a arătat destul de dezamăgit de lipsa de reacţie a autorităţilor locale. ”Culmea e că li se cere doar să se pregătească pentru a cheltui şi nici asta nu vor. Dacă nu o să vină cu proiecte bine făcute, noi, cei din ministerul mediului, nu avem cum să îi ajutăm. Nu putem face proiecte în locul lor”, a afirmat preşedintele ANPM.
Marea problemă este că un proiect care vrea să atragă fonduri structurale nu poate fi scos din joben în câteva luni. Degeaba se vor trezi autorităţile după integrare că vor bani, pentru că va trece multă vreme până când îi vor putea obţine.
”Nu e vorba de câteva hârtii, ci de studii amănunţite care să îi convingă pe europeni să dea 30 de milioane de euro. De exemplu pentru proiectul ISPA privind managementul deşeurilor din Maramureş se lucrează de doi ani şi încă nu e gata. Nu vor reuşi nici alţii să se mişte mai repede”, a precizat Ioan Gherheş.
Sursa: Larisa Tivadar