Pentagonul a anuntat miercuri ca mareste efectivele fortei sale de interventie pentru raspuns la criza stationate in Europa la 675 de puscasi marini prin trimiterea altor 175 la o baza din Romania in apropiere de Marea Neagra, intr-un moment de tensiuni legate de anexarea de catre Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, noteaza agentia Reuters.
Puscasii marini fac parte dintr-o forta de raspuns la criza cu cartierul general la Moron, in Spania, si sunt folositi in primul rand pentru operatiuni in Africa, desi pot fi trimisi oriunde, a declarat un purtator de cuvant al Pentagonului.
Decizia de a mari aceasta forta cu puscasii marini stationati in Romania a fost luata anul trecut, inainte de criza actuala, a precizat el. Dar ea intervine dupa anuntul de marti ca generalul Philip Breedlove, cel mai inalt grad militar american in Europa, ia in considerare trimiterea unei nave de razboi a Statelor Unite in Marea Neagra in urmatoare zile, pentru a linisti aliatii NATO si efectua exercitii cu partenerii.
Colonelul Steve Warren, un purtator de cuvant al Pentagonului, a confirmat ca Departamentul intentioneaza sa trimita o nava in Marea Neagra. El nu a exclus exercitii cu marina ucraineana, dar a adaugat ca programul de activitati ale navei nu a fost inca decis. „Acest lucru este pentru a-i asigura pe aliatii nostri asupra angajamentului nostru in
regiune… El este un rezultat direct al situatiei actuale din Ucraina„, a declarat Warren reporterilor.
Dar Warren a spus ca decizia de a trimite 175 de puscasi marini la baza militara Mihail Kogalniceanu din Romania, in apropiere de portul Constanta de la Marea Neagra, a fost luata inainte ca Rusia sa ia controlul peninsulei ucrainene Crimeea. Circa 265 de puscasi marini sunt deja stationati la baza din Romania ca parte a Fortei rotative a Marii Negre ce conduce antrenamente si alte eforturi pentru a contribui la construirea capacitatii militare a partenerilor din regiune.
Alte forte americane sunt de asemenea stationate la baza din Romania, devenita un hub pentru tranzitul echipamentelor pe calea aerului spre si din Afganistan, ca urmare a deciziei de a inchide centrul de tranzit de la Manas in Kargazstan in aceasta vara. Pentru a caza puscasii marini suplimentari, oficialii americani in Romania au solicitat si primit permisiunea de la guvern de a avea pana la 600 de puscasi marini in tara la un moment dat, a spus Warren, citat de Reuters.
El a precizat ca intentia este de a mentine Forta rotativa a Marii Negre de aproximativ 300 de puscasi marini si 175 pentru forta de raspuns la criza, plus ceva „spatiu” pentru personal suplimentar cand rotatia trupelor in tara se suprapune cu cele care pleaca. Rotatia Fortei Marii Negre va avea loc in curand, a mai spus el. Cei 175 de puscasi marini suplimentari trimisi in Romania vor veni de la Camp Lejeune in Carolina de Nord si vor fi atasati la „Special Purpose Marine Air-Ground Task Force — Crisis
Response” /SP MAGTF-CR/, care a fost creata in urma atacului asupra consulatului SUA din Benghazi, Libia.
„Acest lucru, sincer, nu este in legatura cu situatia actuala din Ucraina”, a precizat Warren. „Ele apartin Africom /Comandamentul SUA pentru Africa/ si scopul lor este de a fi in masura sa raspunda la crize in intreaga regiune”.
Noii puscasi marini vor extinde dimensiunea fortei de raspuns la criza la 675 de la 500.
Sursa: Agerpres