Vezi VIDEO
Cristian Anghel, fostul primar baimarean (care a lipsit din peisaj o perioada, timp in care s-a „racorit”) joaca murdar, pe fondul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale.
Timp de 17 ani nu a facut nici o investitie in domeniul sportului, doar cele cateva scaune colorate de pe Stadionul Municipal „Viorel Mateianu” si cele trei felinare de pe terenul de atletism stau dovada a competentei sale.
Prezent la inceputul acestei saptamani intr-o conferinta de presa a Aliantei Crestin Liberale, Anghel a declarat ca bazele sportive din Baia Mare nu vor fi niciodata preluate de catre administratia publica, pentru ca ele au fost prinse in niste anexe ale legii descentralizarii, lege ce a fost declarata constitutionala. Legile, atat cea a Educatiei fizice si sportului, cat si cele ale Administratiei Publice Locale si ale bunurilor proprietate publica, il contrazic insa.
Municipalitatea baimareana a inceput, inca de acum doi ani, demersurile necesare pentru preluarea bazelor sportive, actiuni care au avut si au la baza mai multe temeiuri legale. Astfel, consilierii locali au aprobat intabularea tuturor terenurilor si salilor de sport si apoi intocmirea documentatiei necesare, care a fost, intr-o prima faza, transmisa Consiliului Judetean si Prefecturii Maramures. Institutia Prefectului a redactat forma finala a memoriului, iar acesta a fost inaintat spre aprobare Guvernului. Practic, conform legii, transferul bazelor sportive din proprietatea statului in cea a administratiei publice locale se face prin Hotarare de Guvern.
„Ce spune fostul primar Cristian Anghel este, din punctul meu de vedere, o mare greseala. Chiar daca legea descentralizarii a picat, bazele sportive pot fi preluate prin Hotarare de Guvern si avem exemple in tara, bazele de la Zalau, Galati, Oradea si multe alte baze sportive. In ultimul an am tot primit din partea ministerului solicitari vizavi de punctul nostru de vedere in privinta preluarii acestor baze. In ultima adresa, pe care am trimis-o in august catre minister, am apreciat ca oportuna trecerea acestor baze sportive catre comunitatea locala baimareana, aratand nivelul de degradare continua si modul in care in ultimii 10 ani nu s-a finantat nicio investitie in aceste baze. Nu vad de ce nu ar trece catre primarie atata timp cat ei vor sa le modernizeze iar noi nu avem bani nici macar sa le mentinem”, a declarat directorul Clubului Sportiv Municipal Baia Mare, Sorin Andrei.
Potrivit Articolului 9 din Legea nr.213/1998 privind bunurile proprietate publica, „Trecerea unui bun din domeniul public al statului in domeniul public al unei unitati administrativ-teritoriale se face la cererea consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local, dupa caz, prin hotarare a Guvernului”.
Una dintre cele mai degradate baze sportive din municipiul Baia Mare o reprezinta terenul de atletism, acolo unde nu s-a investit aproape nimic in ultimii 25 de ani, dar unde s-a distrus totul, de la tribune si pista, pana la vestiare si gheretele folosite pentru depozitarea materialelor sportive. In cei 17 ani cat a fost primar, Cristian Anghel a montat cateva becuri si a umplut doua gropi cu nisip, acestea fiind singurele investitii facute la terenul de atletism, un teren pe care zi de zi se pregatesc actualii si viitorii campioni ai Romaniei.
„Pe terenul de atletism s-a adus o data zgura, s-a pus nisip in doua gropi si eu am adus o cosmelie pentru zona destinata sariturii in inaltime, dar, din nefericire, stadionul nefiind pazit, s-a spart si s-a furat tot ce se putea fura. In rest, nu s-a facut nimic. S-au luat vestiarele pe care le-am avut acolo, nu mai avem nimic, s-a luat si baraca pentru materialele sportive, deci practic nu s-a investit nimic”, a declarat antrenorul Terezia Pop.
Arbitrul FIFA Cristi Balaj spune ca starea bazelor sportive a ajuns o rusine a municipiului Baia Mare sub administratia fostului primar Cristian Anghel. Balaj a declarat ca starea bazelor sportive este cu mult sub nivelul performantelor din acest domeniu, lucru rusinos mai ales pentru un fost edil care a ajuns in Baia Mare tocmai in urma activitatii sale de sportiv.
„Din pacate, situatia bazelor sportive nu este direct proportionala cu performantele sportive, pentru ca am avut, la fotbal de exemplu, echipe chiar si in Liga 1, dar investitiile in domeniul infrastructurii au stagnat, astfel ca am ramas mult in urma in comparatie cu celelalte orase ale Romaniei. Si spun acest lucru in cunostinta de cauza, pentru ca imi este rusine atunci cand, dupa ce am arbitrat la nivelul primelor doua esaloane peste tot in Romania, revin in Baia Mare si vad ceea ce exista in acest moment. Sunt de acord ca ceea ce nu am facut in ultimii 20 si ceva de ani nu putem sa refacem sau sa construim intr-un termen foarte scurt, dar totul porneste de la vointa, de la a gasi solutii si sprijin financiar.
Din cate am inteles, la ultimele vizite in Maramures ale vice-premierului Liviu Dragnea, se va oferi acest sprijin financiar in construirea bazelor sportive. Avem nevoie de sport si avem nevoie sa investim in preventie si nu in farmacii”, a marturisit Cristi Balaj.
Modalitatile de finantare a reabilitarii sau construirii de baze sportive noi sunt numeroase, incepand de la fondurile europene, pana la cele ale Companiei Nationale de Investitii, care pot fi folosite pentru crearea unui complex sportiv national. Exista si varianta finantarii de la bugetul local acolo unde, in mod surprinzator, in ultimii 3 ani au existat mereu bani pentru investitii, chiar daca economia Romaniei nu traverseaza o perioada extrem de favorabila.
Ne intrebam de ce nu s-a facut nimic in ultimii 20 cu aceste baze sportive si de ce administratia Anghel a privit nepasatoare cum an de an atat strandul municipal, cat si terenul de atletism si vechea sala de gimnastica s-au degradat pana la stadiul in care au devenit inutilizabile.
I se spunea „Pinocchio”…
Sursa: Tania Purcaru