Prefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi a declarat ca are in vedere emiterea unui ordin de constituire a unui grup care sa faca o reinventariere a minelor inchise de mai multi ani. Un raport despre situatia minelor dezafectate care sunt insa pradate de hoti ar da posibilitatea conducerii judetului sa faca demersuri pentru obtinerea sumelor necesare reinchiderii acestora. Prefectul sustine insa ca e nevoie ca populatia sa isi schimbe mentalitatea si sa constientize pericolele la care se expun cei care intra in subteran ca sa fure fier vechi. Decizia a survenit accidentului de la Mina Ilba, unde un barbat a ramas blocat in subteran inca de luni seara dupa ce o galerie s-a prabusit peste el. Acesta s-a dus in mina, impreuna cu doi localnici, ca sa fure fier vechi, iar potrivit declaratiilor sotiei si cunoscutilor nu a facut-o pentru prima oara.
Prefectul judetului Maramures, Gyongyike Bondi a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa ca vrea sa dispuna verificarea tuturor minelor inchise in urma cu 10-20 de ani ca sa se stie in care se poate patrunde in interior. Din acest grup ar urma sa faca parte reprezentanti ai Inspectoratului Judetean al Politiei, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures si ai Companiei Miniere Remin Baia Mare. ”E foarte important sa stim care este situatia gurilor de mina, daca aceste mine mai sunt calcate de hoti”, a spus Gyongyike Bondi.
Prefectul a mai subliniat ca in urma verificarilor ar exista o evidenta clara, iar acest lucru ar da posibilitatea sa se faca demersuri la guvern pentru a se aloca bani necesari pentru reinchiderea minelor, respectiv pentru reconstructia zidului care inconjoara gurile de mina dezafectate.
Totusi prefectul considera ca furturile pot fi stopate doar daca oamenii constientizeaza pericolul la care se expun in momentul in care cineva intra intr-o mina inchisa. ”Mentalitatea ar trebui sa se schimbe la oameni. Ei trebuie sa se gandeasca ce tragedii se pot intampla daca intra intr-o astfel de mina. Eu am fost in Anglia si am vazut mine inchise, dar acolo nu mai ajunge nimeni in interior”, a precizat prefectul.
Gyongyike Bondi a sugerat ca oamenii sa anunte Politia daca observa furturi din mine, pentru a se evita accidentele ce pot duce la tragedii, asa cum s-a intamplat si la mina Ilba Handal, unde un om a ramas blocat dupa ce o galerie a minei s-a prabusit. La Mina Ilba Handal, receptia finala a fost facuta in 2000, iar inchiderea minei s-a decis printr-o hotarare de Guvern din 1989. ”Si la mina Ilba Handal putea fi evitat necazul acesta, pentru ca oamenii au mai vazut si cu alte ocazii furturi. S-a intrat chiar cu carul cu cai, dupa cum au spus localnicii”, a aratat prefectul.
Foto: (c) eMM.ro
Relatari despre accidentul de la Mina Ilba:
Citeste si:
Inapoi in subteran. Continua deblocarea galeriei care s-a surpat peste un barbat la Mina Ilba
Barbatul prins in Mina Ilba nu a fost scos din subteran nici miercuri
Intreaga operatiune de salvare a minerului blocat in Mina Ilba din Maramures
Sursa: Camelia Tocaci