Ortacii au venit din Baia Sprie, la primele ore ale diminetii. E pentru a treia oara in aceasta luna cand protesteaza pentru cartile de munca. La inceput au sarit asupra conducerii unitatii la care au fost angajati, iar apoi, vazand ca rezultatele intarzie sa apara au decis sa isi spuna pasurile in Baia Mare.
Scandal pentru cartile de munca
”Suntem aici pentru cartile de munca, pentru lichidare, asa cum am cerut cu data de 3 ianurie. La noi nu s-a facut nimic, dar am auzit ca in alte judete s-a facut. Sa vedem ce anume se intampla. Acum noi suntem ai nimanui. Nu suntem nici angajati, nici lichidati”, a reclamat, suparat, unul dintre protestatari.
Minerii cereau raspunsuri de la conducerea companiei si de la reprezentantii Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM), care refuza sa accepte disponibilizarile mai tarziu de data de 31 ianuarie. ”Pana nu vine cineva sa ne spuna, nu mergem de aici ca doar nu am venit de-a moaca pana aici.”
Oamenii nu intelegeau de ce problemele nu au fost rezolvate anul trecut. “Se stia ca s-or inchide minele, de ce le-o luat atata sa gandeasca”, au reclamat ei. Altii s-au plans ca in permanenta li s-a intors spatele. “Tot ne-a spus haideti vineri, haideti luni. Pai ce isi tot bat joc de noi. Si-o batut joc destul si cu inchiderea minelor si cu toate. Ca niciunul nu am vrut sa renuntam la locurile de munca. Mearga si lucre ei ca i-am tinut destul pe scaune”, a spus un alt ortac.
AJOFM asteapta decizia guvernului
Directorul AJOFM, Alexandru Bondrea, a discutat aproape patru ore cu protestatarii. I s-a reprosat ca nu ar vrea sa puna in aplicare hotararea de guvern prin care s-a decis prelungirea ordonantei 8, in sensul ca nu permite disponibilizarile in luna ianuarie a acestui an.
“Nu e vorba de rea-vointa, ci de lipsa cadrului legal. Intr-adevar, ordonanta 8 a fost prelungita, dar nu a fost data o hotarare de guvern in care sa se specifice numarul persoanelor care urmeaza sa fie disponibilizate si tipul societatii. In aceste conditii, Reminul are doar un program de restructurari pe 2006 care e singurul pe care il putem aplica”, a declarat, pentru eMaramures.ro, Alexandru Bondrea.
Discutia dintre acesta si sefii de la Remin au fost destul de incinsa. Adjunctul companiei, a aratat ca sute de angajati au fost disponibilizati cu data de 3 ianuarie 2007 si nu cu data de 31 decembrie 2006, cum cere AJOFM. In consecinta, s-a cerut guvernului si rezolve problema rapid pentru ca oamenii sa nu iasa in strada.
Apeluri si amenintari pentru guvernanti
In timp ce protestatarii au asteptat pe holurile de la Remin, conducerea companiei, sindicalistii si reprezentantii AJOFM au dat nenumarate telefoane la Bucuresti ca descalceasca itele problemei. Si de aceasta data li s-a promis ca in cateva zile neintelegerile se vor rezolva.
“Am in mana proiectul de hotarare semnat de ministrul muncii si de cel al economiei care permite disponibilizarile in luna ianuarie. Acesta ar fi trebuit sa intre miercuri in sedinta de guvern, dar, se pare ca in lipsa unei semnaturi din partea ministrului de la finante, nu s-a putut”, a declarat presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere (USM) Maramures.
Liderul sindical Gheorghe Pasca a dat dreptate protestatarilor pentru ca de la inceputul lunii acestia sunt amagiti cu promisiuni. “Vineri vom avea o sedinta de consiliu in care vom hotari formele de protest organizat. Probabil ca saptamana viitoare, inainte de sedinta de guvern, adica marti, vom face un miting in Baia Mare. Oamenii nu mai vor promisiuni. Vor fapte.”
Ortacii au mai inghitit o data galusca si au acceptat sa astepte cateva zile pana ce guvernantii vor reusi sa rezolve problema ordonantei 8. Au promis insa ca vor actiona mai dur daca se va dovedi ca au fost mintiti din nou doar ca sa fie scosi in liniste pe usile dela Remin. “Vom intra peste ei la guvern si ii vom pune sa semneze daca ne-au bolunzit sa ne lasam de lucru”, au amenintat minerii maramureseni.
Sursa: Vasile Dale si Larisa Tivadar