Vezi VIDEO
Noua ani au trecut de la accidentul ecologic de la iazul Aurul de la Bozanta. Pe 30 ianuarie 2000 intreaga lume a vuit despre scurgerile de steril si cianuri din Baia Mare, Maramures, pentru ca apoi sa se vorbeasca despre nevoia urgenta de securizare a iazurilor de decantare, despre ecologizarea haldelor de steril si despre proiecte care sa inlature pericolele din minerit. A trecut un an, au trecut doi si tot asa, iar singurul lucru care s-a intamplat a fost ca mineritul a disparut cu totul in Maramures. Au ramas insa urmele activitatii miniere, astfel incat la ora actuala in judet sunt 16 iazuri de decantare care acumuleaza peste 100 de milioane de tone de steril, sunt peste 300 de halde de steril pe care zac, de asemenea, cateva sute de tone de deseuri, sunt peste 1.000 de kilometri de galerii de mine, multe dintre ele riscand oricand sa se prabuseasca. Nu exista si interes pentru ca urmele mineritului sa fie sterse. Pana si reprezentanti ai institutiilor statului au declarat ca statul a scos aur din Maramures, dar nu a mai facut nimic sa inlature pericolele din subteran.
O coincidenta a facut ca exact in ziua cand s-au implinit noua ani de la accidentul ecologic cu impact transfrontalier – prezentat ca unul dintre cele mai grave incidente de mediu din Europa din ultimii 50 de ani – la Prefectura Maramures sa aiba loc o intalnire in care s-a discutat despre minerit si pericolele pe care le reprezinta urmele activitatii miniere. Despre accidentul de la Aurul, din 30 ianuarie, si cel de la iazul Novat din Borsa din 10 martie 2000, cand de asemenea s-a produs o bresa in dig, s-a pomenit in treacat. Incidente, din fericire mai putin grave, au mai avut loc. Chiar in cursul verii trecute – la inundatiile din 30 iulie 2008 – a fost reclamata o fisura la Colbu – in Borsa si o scurgere de steril in Cisla. De fiecare data oficiali din ministerul mediului au promis ca se vor aloca bani pentru lucrarile de ecologizare, dar acestia fie nu au ajuns in Maramures, fie… i-a inghitit pamantul.
Conversmin vrea sa taie 44% din bugetul pentru conservarea minelor din Maramures
Situatia tinde sa se agraveze insa, iar liderii Uniunii Sindicatelor Miniere (USM) Maramures, Nordmin Borsa si EM Rodna Bistrita au atras atentia chiar azi, 30 ianuarie, asupra riscurilor care exista daca nu se aloca bani pentru ecologizari si conservari. Acestia au transmis o scrisoare deschisa premierului Emil Boc, in care au aratat ca ”din discutiile avute cu conducerea companiei Remin Baia Mare am aflat despre intentia SC Conversmin Bucuresti de a reduce sumele alocate activitatii de conservare cu aproximativ 44 % fata de anul 2008, datorita restrictiilor bugetare”.
Liderul USM, Stefan Petricean, a explicat ca in conditiile date trebuie sa se renunte la unele activitati care si asa au fost subfinantate in decursul anului 2008 si care aveau ca obiect intretinerea lucrarilor miniere de legatura cu suprafata necesare pentru evacuarea, neutralizarea si transportul apelor de mina precum si a activitatilor conexe (intretinerea lucrarilor miniere orizontale si verticale, intretinerea utilajelor si a instalatiilor de alimentare cu energie electrica, aerajul general).
Sindicalistii care au mai ramas in minerit ameninta cu mitinguri si blocari in subteran
In scrisoarea adresata premierului, reprezentantii fostilor ortaci au aratat ca, daca nu se va face paza obiectivelor miniere, lucrarile de intretinere si de asigurare a stabilitatii iazurilor de decantare va duce la imposibilitatea respectarii prevederilor Planului de Incetare a Activitatii cu riscul de a avea accidente ecologice sau de alta natura.
Pentru implementarea acestor masuri pe langa diminuarea cu circa 74 % a cheltuielilor materiale si cu energia electrica, este necesara si o reducere a personalului cu circa 42%. “Daca nu se va renunta la intentia de diminuare a finantarii lucrarilor cuprinse in Planul de Incetare a Activitatii (PIA) exista riscul de a se intampla accidente ecologice, vom pierde locuri de munca, fapt ce va determina proteste sociale (blocarea salariatilor in subteran, blocarea drumurilor nationale si judetene, demonstratii si proteste in strada)”, au aratat liderii sindicali in scrisoarea trimisa sefului guvernului.
Acestia au aratat ca ”pentru a preintampina consecintele imprevizibile asupra mediului (in unele locuri pot fi catastrofale), protestele si convulsiile sociale ce vor izbucni din cauza pierderii locurilor de munca, va rugam sa dati curs solicitarii noastre de alocare a fondurilor necesare pentru desfasurarea activitatilor si lucrarilor cuprinse in Planul de Incetare a Activitatii cel putin la nivelul anului 2008”.
Evaluarea zonelor miniere periculoase se va incheia peste… ani si ani
Autoritatile nu au putut indica sumele care vor fi alocate in 2009 pentru lucrarile de conservare si ecologizare a minelor. Comisarul Calin Crisan de la Garda de Mediu Maramures a spus ca potrivit datelore pe care le detine in cursul anului trecut s-a vorbit de proiecte pe 2009 in valoare de 400 de milioane de euro numai pentru mediu. Banii pot sa vina sau nu in Maramures. Autoritatile locale nu au putut sa indice vreo suma in legatura cu judetul, aratand ca de finantarile europene se vor ocupa direct responsabili din minister.
Claudia Simion, comisar sef al Garzii de Mediu Maramures, a declarat ca nu se pot nominaliza zonele care prezinta cele mai mari pericole, evaluarea urmand sa se intinda pe parcursul mai multor ani. Specialistii au aratat insa ca in subteran se pot intampla foarte multe, pentru ca sunt evenimente imprevizibile. Exista riscuri mari atat in subteran, cat si la suprafata, si oricand se pot repeta incidente de genul celui de la Ilba din 2008, cand un barbat si-a pierdut viata dupa ce a ramas blocat in urma suprarii unei galerii, ori de la Colbu – cand iazul a dat pe dinafara dupa precipitatiile abundente din vara anului trecut.
Harta zonelor miniere cu risc major pentru mediu este la stadiu de schita
Prefectul Gyöngyike Böndi a precizat ca s-au facut verificari in permitrele miniere din partea de sud a judetului (Sasar, Ilba si Nistru) din luna, acestea fiind finalizate la sfarsitul lunii iunie a anului trecut. ”Scopul acestui ordin l-a constituit verificarea si identificarea lucrarilor miniere pentru inchiderea legaturii cu suprafata, starea digurilor de inchidere exterioara si asigurarea inchiderii gurilor de mina si a haldelor de suprafata. Prin verificarea efectuata s-a urmarit identificarea tuturor lucrarilor miniere care au legatura cu suprafata si a haldelor de steril din preajma lor; localizarea prin coordonate GPS impactul acestor lucrari asupra mediului inconjurator pericolul care il reprezinta aceste lucrari pentru siguranta cetatenilor si posibilitatile de interventie in cazul producerii unor situatii de urgenta”, a aratat Böndi.
Prefectul a spus ca verificarile nu s-au finalizat la nivelul intregului teritoriu al judetului, datorita inundatiilor de la sfarsitul lunii iulie si a alegerilor parlamentare. Nici acum insa autoritatile nu au intocmit o harta a zonelor de risc major pentru mediu, dar macar au reusit sa pozitoneze pe harta multe din perimetrele miniere. Dupa umblatul pe coclauri s-au dispus si cateva masuri, iar una dintre ele demonstreaza cat de mari sunt pericolele. Prefectul a cerut completarea organigramei ISU Maramures cu echipe de salvatori minieri si supraveghetori ai zonelor de risc, ceea ce arata ca nu e de glumit.
Statistici
Accident Aurul Baia Mare – scurgerea de cianuri din iazul de la Bozanta
30 ianuarie 2000 – scurgerea de cianuri se produce la iazul Bozanta al societatii Aurul in cursul diminetii, cand intr-un perete al digului s-a produs o bresa de cativa metri
1 februarie 2000 – Valul de cianura a ajuns la granita romano-ungara, iar autoritatile de la Budapesta au reclamat mortalitate piscicola in Tisa
5 februarie 2000 – Cianura este gasita in teste efectuate la Tiszalok
9 februarie 2000 – Valul de steril si cianura ajunge la Szolnok
11 februarie 2000 – Valul trece granita ungaro-iugoslava
13 februarie 2000 – Valul ajunge la Belgrad (Perlez), Iugoslavia
15 februarie 2000 – Valul ajunge la Drobeta
17 februarie 2000 – Cianura apare in teste la Portile de Fier
25-28 februarie 2000 – Valul ajunge in Delta Dunarii
Sursa datelor: MTI, Inspectoratul pentru Protectia Mediului din Ministerul Ungar al Mediului, UNEP
Citeste aici istoria accidentului de la iazul Aurul din 30 ianuarie 2000…
Sursa: Meda Muntean