Vezi VIDEO
Planul redeschiderii anumitor perimetre miniere din judetul Maramures a ramas doar pe hartie. Asta in ciuda faptului ca in urma cu aproape un an sase firme si-au exprimat disponibilitatea de a investi in mineritul din Maramures. Oficialii din compania Remin dau vina pentru neindeplinirea acestui proiect pe faptul ca nu s-au facut modificarile legislative necesare.
Discutiile incepute in urma cu aproape un an pe tema redeschiderii anumitor perimetre miniere din judetul Maramures au ramas in stand-by. Planul colaborarii cu anumiti investitori s-a discutat inclusiv in cadrul Comitetului Interdepartamental de la Bucuresti, insa proiectul a ramas doar pe hartie si ar putea ramane la acelasi stadiu si in viitor. De vina, spun oficialii din Remin, ar fi chiar actuala legislatie care ar trebui modificata.
Directorul Companiei Miniere Remin Baia Mare, Ovidiu Galca, spune ca in primul rand se impune adoptarea noii legi a minelor. „Discutia a ramas la nivel de discutie. Se asteapta noua lege a minelor. Discutiile au murit, pentru ca din pacate, legislativul n-a scos legea minelor”, a explicat Ovidiu Galca.
Si sindicalistii din minerit sustin ca exista doua impedimente care nu fac posibila demararea acestui plan. Liderul Sindicatului Meridian Maramures, Stefan Petricean, spune ca situatia s-ar putea schimba doar daca ar fi modificate unele articole din actuala legislatie.
„Nu s-a modificat legea minelor pentru ca in legea minelor se stipuleaza ca acele perimetre cuprinse pentru inchidere nu mai pot fi date in exploatare sau concesiune. Si acum trebuie modificata legea ca prin noua lege sa se poata reintroduce spre concesiune in vederea exploatarii perimetrele miniere cuprinse pentru inchidere si conservare”, a spus Stefan Petricean.
Pe de alta parte se impune schimbarea anumitor prevederi din Ordonanta 39 din aprilie 2013, unde se stipuleaza ca e obligatoriu ca sumele reprezentand creantele Remin sa fie recuperate la bugetul statului. In aceste conditii, toti banii care intra in contul companiei in urma valorificarii bunurilor sunt directionati spre bugetul statului si nu pot fi reinvestiti.
Desi pare sa se fi ales praful de toate aceste planuri, reprezentantii Remin spun insa ca nu si-au pierdut total speranta si ca inca mai cred ca fostele perimetre miniere din Cavnic, Baia Sprie sau Suior ar putea fi redeschise, cu conditia ca si legislatia sa se modifice.
Sursa: Camelia Tocaci