Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Direcţia Generală Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management (AM) a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), deschide luni, 28 ianuarie, o nouă sesiune de primire proiecte prin PNDR cu o valoare de 200 de milioane de euro.
Această sesiune este pentru sub-măsura 4.3 – Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – componenta infrastructura de irigaţii, potrivit unui comunicat de presă al MADR transmis miercuri.
„În cadrul sesiunii ce urmează a se deschide, aferentă sub-măsurii 4.3, suma disponibilă pentru selecţia proiectelor va fi de 200 milioane euro, depunerea urmând a se face la nivel naţional. Alocarea publică a sub-măsurii este de 441 de milioane de euro, până în prezent fiind lansate 2 sesiuni de depunere proiecte la nivel naţional cu o alocare de 368 de milioane de euro şi una la nivelul zonei ITI Delta Dunării cu o alocare de 7 milioane de euro”, au precizat reprezentanţii Ministerului Agriculturii.
În cadrul sesiunilor deja lansate au fost depuse 233 de proiecte, fiind selectate 199 de proiecte în valoare de 195,8 milioane euro şi contractate 192 de proiecte în valoare de 187,2 milioane euro.
Beneficiarii eligibili în cadrul sesiunii vor fi organizaţii sau federaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI / FOUAI), care sunt înfiinţate în conformitate cu legislaţia în vigoare, constituite din proprietari/utilizatori de terenuri agricole.
Noua sesiune de depunere a proiectelor va fi deschisă până la 31 august 2019, iar finanţarea acordată este 100% nerambursabilă.
„Vor fi finanţate proiectele a căror valoare maximă eligibilă este de un milion euro/ proiect şi care vizează modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, respectiv modernizarea sistemelor de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune, inclusiv a clădirilor aferente acestora, precum şi racordarea la utilităţi, sistemele de contorizare a apei, inclusiv construcţia/modernizarea bazinelor de colectare şi stocare a apei de irigat”, au adăugat reprezentanţii MADR.
OUAI / FOUAI vor putea primi finanţare pentru achiziţia de echipamente de irigat în limita a maximum 30% din valoarea totală eligibilă a proiectului.
Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesoiu, a participat, marţi, 22 ianuarie, la întâlnirea de lucru privind accesarea fondurilor disponibile pentru finanţarea proiectelor de investiţii în infrastructura de irigaţii prin PNDR. La eveniment au fost invitaţi reprezentanţii OUAI din judeţele Constanţa, Tulcea şi Vrancea.
„Consider că întâlnirea pe care am avut-o cu OUAI-urile din judeţele Constanţa, Tulcea şi Vrancea este extrem de importantă, pentru că ne oferă ocazia de a identifica problemele întâmpinate de beneficiarii noştri în implementarea proiectelor pe care le finanţăm şi ne ajută să îmbunătăţim cadrul procedural. Vă asigur că vom continua în perioada imediat următoare să purtăm discuţii cu reprezentanţii OUAI-urilor din întreaga ţară pentru a identifica soluţiile concrete pentru finalizarea acestor proiecte esenţiale pentru agricultura românească. Stimularea investiţiilor în sistemele de irigaţii este indispensabilă pentru creşterea competitivităţii economiei agrare româneşti, pentru dezvoltarea producţiei şi a calităţii produselor agricole. Suntem deschişi la toate propunerile şi observaţiile primite din partea beneficiarilor, a consultanţilor şi a colegilor din teritoriu, iar toate eforturile noastre sunt direcţionate către îmbunătăţirea gestionării şi implementării Programului”, a declarat Chesoiu.
De asemenea, în cadrul întâlnirii de lucru, participanţii au discutat şi despre necesitatea modificărilor legislative cu privire la derularea procedurilor de achiziţii publice, dar şi despre anumite aspecte tehnice legate în sesiunea ce urmează a fi lansată.