Referitor la articolul “Cartofi toxici pe piata din Romania, interzisi de UE” Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari: Cartoful este supus unui numar minim de patru controale tehnice-tematice, efectuate de urmatoarele institutii: Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Directia de inspectii si Control din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Compartimentele de inspectii din unitatile fitosanitare, Administratia pietelor.
Inspectorii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din posturile de inspectie la frontiera efectueaza controlul documentar si/sau de identitate si permit importul in Romania numai pentru transporturile cu produse de origine nonanimala pentru care sunt respectate cerintele prevazute in normele privind siguranta alimentelor in vigoare.
In cadrul programului anual de monitorizare au fost prelevate probe de cartofi din tari terte precum si din state membre UE (Franta, Belgia, Polonia etc.) si analizate in cadrul laboratoarelor de specialitate si care s-au dovedit a fi conforme, nefiind declansata nici o alerta pentru acest produs, actiunea fiind in derulare. In cazul in care sunt depistate neconformitati se declanseaza sistemul rapid de alerta si informatiile devin publice prin publicarea pe site-ul sistemului.
In vederea verificarii conformitatii produselor de origine vegetala (legume, fructe, cartofi), cu standardele de comercializare exista tematici specifice de inspectii aprobate pentru controlul pietelor din urban unde organismele de control ale MADR verifica: provenienta, etichetarea corecta, existenta si valabilitatea certificatului de producator, spatiile in care se realizeaza comercializarea.
In 2014 s-au efectuat 6.559 controale in pietele agroalimentare din Romania iar actiunea este in derulare. Din punct de vedere fitosanitar, Autoritatea Nationala Fitosanitara efectueaza inspectii in timpul perioadei de vegetatie, la recoltare, cat si in spatiile de depozitare/comercializare. In 2014 au fost efectuate 400 de inspectii in timpul perioadei de vegetatie si la recoltare si 497 in spatiile de depozitare/ comercializare, actiunea fiind in derulare.
Verificarea produselor de origine vegetala din productia autohtona (inclusiv cartof), din punct de vedere al limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide se face de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Autoritatea Nationala Fitosanitara in cadrul planului anual de monitorizare. Conform acestuia, inspectorii fitosanitari din cadrul unitatilor fitosanitare au prelevat 25 probe de cartofi, care au fost analizate si care, in urma analizelor de laborator, s-au dovedit a fi conforme in ceea ce priveste limitele maxime admise de reziduuri de pesticide.
In cazul tuberculilor de cartof, produsi pe teritoriul Poloniei si destinati altor State Membre ale Uniunii Europene (inclusiv Romaniei) organismul national fitosanitar din Polonia anunta, in prealabil, Autoritatea Nationala Fitosanitara din Romania cu privire la transportul care urmeaza sa soseasca (destinatar, cantitate, lot, mijloc de transport), care autoritate, la randul ei, informeaza unitatea fitosanitara de pe raza judetului unde se afla destinatarul, in vederea realizarii inspectiei fitosanitare.
Un alt control este cel realizat de administratorul pietei care trebuie sa organizeze actiuni de control pe intreaga durata a activitati din piete, cu privire la existenta si valabilitatea certificatului de producator si la concordanta dintre continutul acestuia si produsele care se comercializeaza.
Conform opiniei dr. ing. Victor Donescu, directorul stiintific al Institutului National de Cercetare–Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar (INCDCSZ) Brasov, o cultura normala de cartof va produce la recoltare tuberculi de diferite dimensiuni, in proportii variabile in functie de soiul cultivat si de tehnologia aplicata. In conditiile anului 2014, datorita nivelului ridicat de precipitatii, tuberculii de cartof pot sa creasca la dimensiuni mai mari, chiar la nivelul normal de fertilizare recomandat de tehnologiile de cultivare.
In conformitate cu cele precizate de INCDCSZ Brasov, tuberculii mari si foarte mari vor avea un continut mai ridicat de apa, deci un continut mai redus de substanta uscata, cu efect asupra calitatilor culinare si tehnologice specifice soiului cultivat.
In standardul de reglementare UE privind continutul de nitrati in legume cartoful este clasificat in grupa cu continut foarte redus de nitrati (<200 mg/kg substanta proaspata). Dr. ing. Victor Donescu afirma faptul ca “tuberculii acumuleaza, in foarte mica masura, nitrati”.
Referitor la marimea tuberculilor, in fisele tehnice publicate pe Bursa Romana de Marfuri – Ringul Legumelor si Fructelor, se specifica dimensiunea minima a tuberculilor de cartof in functie de calitate (extra, cal. I si cal. II) fara a se specifica dimensiunea maxima admisa. Declaratia data nu are la baza rezultatul unei analize realizate intr-un laborator care sa permita tragerea unor concluzii pertinente ci se bazeaza pe «experienta agricola acumulata de-a lungul timpului».
Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale