Ministerul Apelor și Pădurilor a organizat, la sfârșitul lunii octombrie, o acțiune de verificare în județul Maramureș a stării tehnice și funcționale a construcțiilor tehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor.
Acțiunea a fost coordonată de către directorul SGA Maramureș, Ciprian Codreanu în calitate de șef de suport al grupului tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase și accidente la construcții hidrotehnice. Din comisia de verificare au făcut parte reprezentanți din Ministerul Apelor și Pădurilor, Administrația Națională ”Apele Române”, Administrația Bazinală de Apă ”Someș-Tisa”, ISU Maramureș, ANIF Maramureș și SGA Maramureș. La acțiunea de verificare au participat șefii de sisteme hidrotehnice și șefii de formații din zonele verificate. Comisia a verificat diguri aflate în administrarea Sistemului Hidrotehnic Someș, (pe râurile Tisa, Vișeu, Lăpuș,)
”Specialiștii și experții în domeniu au precizat că starea tehnică și funcțională digurilor verificate este bună. Nu sunt zone cu eroziuni care să pună în pericol stabilitatea linilor de apărare și nu au fost constatate denivelări ale taluzului interior sau exterior, respectiv coronamentului. Au fost executate lucrări de întreținere a covorului vegetal și de defrișare a vegetației arborescente. Nu sunt afectate lucrările de apărare de mal, iar secțiunile de scurgere asigură tranzitarea apelor mari și a formațiunilor de ghețuri. Echipamentele hidromecanice aferente subtraversări digurilor sunt din punct de vedere tehnic în stare bună, funcționale”, a spus președintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan.
Pe râurile Vișeu, Dobric și Valea Mârza au fost efectuate lucrări de decolmatare și recalibrare care au contribuit la eliminarea blocajelor din albie, dar și la mărirea secțiunii de scurgere cu efect deosebit la ape mari, fapt ce asigură un grad mai mare de siguranță a gospodăriilor, infrastructurii rutiere, dar și obiectivelor social-economice din zonă.
La nivelul celor 76 de unități administrativ-teritoriale au fost efectuate demersurile pentru elaborarea documentațiilor de urbanism, care includ hărțile de risc și hazard la inundații. În prezent, sunt 46 de documentații aprobate, opt în curs de avizare și 22 documentații în elaborare.
După verificare, comisia a întocmit un proces verbal care a fost înaintat la Comitetul Ministerial pentru Situații de Urgență. În planul de măsuri sunt prevăzute demersuri pentru promovarea investițiilor de pe lista cu puncte critice. Această listă a fost prezentată și aprobată în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din luna august și transmisă la Administrația Națională Apele Române și Departamentul pentru Situații de Urgență.