Mobilitatea academică a studenţilor poate fi internă sau internaţională şi, după caz, definitivă sau temporară şi poate fi organizată în format fizic, virtual sau mixt, prevede un proiect de ordin pentru aprobarea metodologiei privind mobilitatea academică pus în consultare de Ministerul Educaţiei.
Potrivit proiectului, mobilitatea academică se referă la toate tipurile de activităţi prevăzute în planul de învăţământ al programului de studii respectiv: cursuri, seminarii, laboratoare, proiecte, activitate practică etc.
„Calitatea de student, respectiv student-doctorand se menţine pe toată perioada mobilităţilor interne şi internaţionale. Instituţiile de învăţământ superior se pot asigura, prin prevederile acordurilor instituţionale încheiate cu instituţiile de învăţământ partenere, că studenţii care participă la mobilităţi beneficiază de aceleaşi drepturi ca studenţii înmatriculaţi în respectiva instituţie de învăţământ gazdă”, se arată în document.
De asemenea, proiectul prevede că, la solicitarea studentului, instituţia de învăţământ superior de provenienţă poate încheia acorduri de mobilitate cu altă instituţie de învăţământ superior din ţară sau din străinătate pentru a facilita mobilitatea în cazul în care nu există la momentul respectiv un acord interinstituţional între cele două.