Ministrul IMM-urilor, Constantin Nita, aflat in Baia Mare, a avut astazi, 13 februarie 2009, o intalnire cu oamenii de afaceri si alesii locali. El a vorbit invitatilor despre masurile pe care guvernul le va lua sau va trebui sa le ia pentru a sustine mediul de afaceri din Romania, indeosebi intreprinderile mici.
Ministrul a declarat ca va incerca sa reduca birocratia si le-a spus oamenilor de afaceri ca fiscalitatea nu va creste in acest an, dar s-a abtinut de la a face orice alte declaratii in ce priveste criza economica si efectele ei.
Numar alarmant de falimente in randul intreprinderilor mici
Ministrul IMM-urilor, Constantin Nita, nu a dorit sa faca publice datele privitoare la numarul de falimente care este asteptat ina cest an, precizand ca nu doreste sa transmita mesaje si mai pesimiste oamenilor de afeceri. El a spus ca s-au facut evaluari, dar ca abia la sfarsitul trimestrului I al anului se vor putea trage concluzii.
Acesta a spus insa, la o alta intalnire – din Alba Iulia, ca aproape 40 la sută dintre IMM-uri vor avea probleme şi ar putea da faliment din cauza crizei. Probabil, el a dorit sa se poarte mai cu mansui cu oamenii de afaceri maramureseni, considerand ca trebuie sa menajeze judetul despre care spune ca il apreciaza. Stastisticile de pana acum nu sunt deloc optimiste, iar ministrul a recunoscut ca din datele de pana acum e greu de spus cand se va termina criza. El a aratat ca ”nu se pot face previziuni, mai ales ca nimeni nu poate spune can se va incheia criza si cand se va atinge varful ei”.
Nemultumiri pentru activitatea reprezentantilor economici de la ambasade
Ministrul pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Comert si Mediu de Afaceri, Constantin Nita, si-a exprimat nemultumirea fata de activitatea reprezentantilor economici ai Romaniei de pe langa ambasade. El a spus ca oamenii de afaceri din tara ar trebui sa beneficieze de ajutorul acestor reprezentanti ai statului care au salarii de 2.000-3.000 de euro atunci cand incearca sa incheie afaceri cu parteneri straini, pentru ca pentru asta sunt platiti.
”Voi avea o intalnire cu reprezentantii economici de pe langa ambasade in data de 24 februarie si le voiu atrage atentia asupra muncii. Trebuie sa aiba criterii de performanta, pentru ca statul ii plateste cu 2.000-3.000 de euro pe luna, iar ei ar trebui sa incurajeze exporturile si sa ii indrume pe oamenii de afaceri. Nu este chiar asa. Mai sunt probleme”, a declarat ministrul IMM-urilor.
Reprezentantul Guvernului a mai declarat ca le va fixa un ”target” reprezentantilor economici de pe langa ambasadele Romaniei, pe care daca nu il vor indeplini acestia ”vor pleca acasa”.
Telverde pentru IMM-uri
Ministrul Constantin Nita a mai declarat ca la nivelul institutiei va fi infiintat un telverde pentru oamenii de afaceri. El nu a precizat data la care urmeaza sa fie pusa la dispozitia mediului de afaceri din sectorul IMM-urilor linia telefonica gratuita, dar a precizat ca va incerca sa accelereze deschiderea ei astfel incat toti cei interesati sa aiba acces rapid la informatii.
”Linia telefonica de tip telverde va raspunde la toate problemele IMM-urilor legate de accesarea de fonduri, de finantarile disponibile. Urmeaza sa punem in practica ideea noastra si sa comunicam numarul care va putea fi apelat de cei interesati”, a declarat ministrul intr-o conferinta de presa.
Acestuia i s-a cerut de catre oamenii de afaceri cu care s-a intalnit in Baia Mare mai multa transparenta si reducerea birocratiei, principalul repros fiind legat de greutatea cu care se acceseaza fondurile pentru IMM-uri. Ministrul a promis ca se va preocupa pentru a reduce timpul de accesare, aratand ca doreste ca ”proiectele sa poata fi avizate in circa 30-45 de zile si nu in 200, cum se intampla in prezent”.
El a mai declarat ca doreste ca pana la finalul anului sa poata fi epuizata intreaga suma aflata la dispozitia IMM-urilor pentru finantari si care totalizeaza 180 de milioane de euro.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult