Ministrul a enumerat si o serie de criterii pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru ca, peste cinci ani, cetatenii sa isi poata face cumparaturile in euro: dinamica de crestere a produsului intern brut (PIB) sa fie de 4 – 6%, inflatia sa oscileze intre 5 si 7%, iar fluxul investitiilor straine directe sa pastreze valoarea inregistrata in 2004 si 2005.
Aderarea in 2007, integrarea mai tarziu
„Il citez pe presedintele Traian Basescu, dar sunt de parere ca exista o mare diferenta intre aderare si integrare. De aderat vom adera cu siguranta in 2007, insa integrarea e un proces de durata care are ca miza transformarea societatii, a institutiilor si inclusiv a politicii”, a afirmat Mihai-Razvan Ungureanu.
Intrebat de eMaramures.ro cand crede ca se va putea vorbi despre o Romanie integrata in Uniunea Europeana, ministrul afacerilor externe a evitat, cu diplomatie, un raspuns direct. „Imi cereti o profetie si in tara mea e greu sa o fac. Trebuie sa intelegem ca nu importam in UE problemele noastre. Va exista o lista de probleme care vor trebui rezolvate pe parcurs. Exista sanse ca in 2013 – 2015 Romania sa se apropie de un nivel confortabil, asemanator cu cel al statelor europene.”
Romania revine la pietele traditionale de export
Ministrul Ungureanu a explicat ca Romania este deschisa nu doar tratativelor cu vestul, ci si cooperarii cu tarile din estul Europei. „Nu intram in UE cu gandul ca relatiile noastre sunt doar cu vestul. Trebuie sa fim deschisi pentru valorificarea mai multor proiecte”, a afirmat el precizand ca in acest moment 75% din relatiile comerciale ale Romaniei sunt cu Uniunea Europeana si ca restul de 25% reprezinta contracte cu alte tari ale lumii.
Oficialul a precizat ca, din aceasta perspectiva, Romania a inceput sa revina la pietele traditionale de export – adica la cele avute inainte de 1989. A dat ca exemplu Libia si Iordania, si a precizat ca in perioada urmatoare se au in vedere contracte comerciale cu tari precum Nigeria, Kenia si China.
Tot in privinta relatiilor externe, ministrul a afirmat ca peste cinci luni va fi organizat in capitala un eveniment international unic in istorie – Forumul Marii Negre – la care vor fi invitati sefi de state si de guverne din toate tarile riverane. „E un tip de dialog destins”, a mai precizat ministrul afacerilor externe.
Sursa: Larisa Tivadar
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult