În câteva zile, se împlinește o lună de când copiii nu mai merg la școală din cauza pandemiei de coronavirus. Nici pentru ei, nici pentru părinții lor, și nici pentru educatori, învățători și profesori nu e ușor. Unii fac lecții online. Alții pur și simplu n-au cum, pentru că nu au fie internet, fie computere, fie nici una, nici alta. Să ne imaginăm un scenariu extrem de probabil și de simplu: ai doi copii și un compouter în casă. Unul e clasa a doua. Celălalt, e clasa a cincea. În primele două, trei zile, probabil că reușești să faci slalom printre nevoiele fiecăruia. În ziua cinci, haosul pare inevitabil… Monica Anisie a vorbit la Digi24 despre anul școlar întrerupt de criza sanitară și despre documentul fals care a circulat astăzi pe internet.
Monica Anisie, ministrul Educației: Documentul care a apărut astăzi pe internet cred că a fost o păcăleală de 1 aprilie. Să o luăm așa. Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu este un lucru foarte bun, corect și legal. Ministerul Educației va face o plângere penală, de fapt am și depus-o astăzi, pentru că într-o situație atât de grea în care se află România astăzi, să arunci âi spațiul public, chiar și o glumă, și să induci panică printre elevi, printre părinți, printre studenți și așa mai departe… cred că nu este momentul.
Ceea ce a representat chipurile „un ordin de ministru”, dacă ne-am fi uitat cu atenție, era vorba de un ordin de ministru al Ministerului Educației Naționale de fapt, ministerul acum este Ministerul Educației și Cercetării, dar ceea ce este grav a fost faptul că s-a copiat semnătura mea și s-a pus acolo pe acel „ordin”.
Am anunțat public, că în cadrul Ministerului Educației specialiștii lucrează la mai multe scenarii pe care le vom discuta în foarte scurt timp cu partenerii noștri, cu sindicatele, cu Consiliul Național al Elevilor, cu reprezentanții studenților și Consiliul Național al Rectorilor.
Înghețarea anului școlar nu se ia în calcul sub nicio formă. Dacă ne uităm bine, trei sferturi din anul școlar a fost deja parcurs. Deci nu se pune problema înghețării anului școlar.
Referitor la examenele naționale, am postat pe site-ul Centrului Național de Evaluare și Examinare niște teste de antrenament. Tocmai pentru a-i menține în contact pe elevii de clasa a VIII-a și de clasa a XII-a cu ceea ce înseamnă pregătirea pentru examenele naționale.
În momentul în care specialiștii din Ministerul Educației, după discuția cu partenerii de care am amintit mai devreme, vor stabili un calendar pentru examenele naționale, noi o să-l prezentăm public.
Este important de menționat faptul că toate scenariile gândite de experții din cadrul ministerului vor fi luate în calcul în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România.
Toate aceste scenarii vor fi corelate cu ceea ce se întâmplă de la o zi la alta.
Acestea vor fi prezentate nu mai târziu de săptămâna viitoare.