Calendarul privind majorarea punctului de pensie va fi respectat, aceste creşteri fiind incluse şi în Ordonanţa de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, aprobată la finele anului trecut, a declarat la România TV, ministrul Muncii, Marius Budăi, care a precizat că „vom avea cu siguranţă” o Lege a pensiilor.
„Cu siguranţă vom avea o lege a pensiilor. Ea a fost aprobată în Plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional pe această lege. A fost atacată la Curtea Constituţională. Aşteptăm pronunţarea Curţii să vedem dacă avem sau nu de corectat, dar ceea ce pensionarii ar trebui să ştie este că ne vom ţine de cuvânt şi acel calendar al majorării punctului de pensie va fi implementat aşa cum am promis: la 1 septembrie valoarea punctului de pensie va fi de 1.265 lei. Am avut tot timpul discuţii asupra datei de 1 ianuarie. Noi am acordat această majorare în avans, majorarea care ar fi trebuit să fie la 1 ianuarie 2019 a fost acordată de la 1 iulie 2018, cu mult peste rata inflaţie şi 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. Noi suntem în avans cu aceste creşteri şi vom continua să procedăm la fel. Creşterea pe care ar fi trebuit să o acordăm la 1 ianuarie 2020 o vom acorda mult peste creşterea inflaţiei la 1 septembrie 2019. La ultima şedinţă de Guvern, din discuţiile cu doamna prim ministru (Viorica Dăncilă n.r) şi ministrul Finanţelor (Eugen Teodorovici n.r) am introdus în acea Ordonanţă şi aceste majorări de valoare de punct de pensie.(…) Am scris şi acolo exact pentru a arăta părinţilor şi bunicilor că ceea ce am promis facem şi să stea liniştiţi că noi vom urma calendarul majorării punctului de pensie aşa cum am promis”, a spus Budăi.
Întrebat despre amendamentele la această lege şi despre posibilitatea ca preşedintele să atace Legea pensiilor, ministrul Muncii a răspuns că ar vedea acest lucru ca pe un gest politicianist, potrivit Agerpres.
„Dacă aş vrea să răspund simplu aş spune că este un gest pur politicianist. Aş fi avut încredere în acest demers dacă nu ar fi fost atacate la Curte în trecut multe alte legi care nu ar fi avut nicio problemă. (…) Am spus foarte, foarte clar: s-a lucrat foarte mult la această lege, a fost în dezbatere publică, s-au făcut amendamente primite de la asociaţiile de profil, şi aici mă refer la Consiliul Naţional al persoanelor vârstnice, care a şi dat avizul pe această lege. Atunci când Curtea se va pronunţa, vom vedea ce va spune. Dacă este ceva de corectat vom corecta, dacă nu, va fi trimisă la promulgare la domnul preşedinte”, a mai afirmat Marius Budăi.