Ministerul Muncii vrea sa elimine printr-un alt ordin, pe care il va emite joi, prevederile controversate din Ordinul ministerial emis in 8 februarie 2008 referitor la taxele pe venit ce a largit baza de impozitare si care a dus la o crestere a birurilor in Romania. Ministrul Paul Pacuraru a precizat se vor aplica mai multe scutiri in urma modificarii actului normativ care a afacut atata valva. Prin urmare, dupa ce a facut-o lata, guvernu Tariceanu nu a mai avut curajul sa se confrunte cu valul de proteste si a decis sa mai reduca din impozite.
Impozite pe prime, stimulente, sporuri pentru acoperirea pensiilor
El a aratat ca problema largirii bazei de impozitare a fost introdusa prin Legea 250/ 2007 de modificare a Legii 19, pentru majorarea pensiilor si ca o data cu majorarea pensiilor, in textul legii au fost votate si articolele legate de extinderea bazei de impozitare, in asa fel incat sa fie asigurate veniturile necesare majorarii.
„Toate veniturile cu caracter salarial care nu se suporta din fondul de salarii, sunt si ele supuse contributiei de asigurari sociale. Ordonanta a modificat baza de impozitare in sensul ca la fondul de salarii clasic, la sporurile care erau supuse contributiei, s-au adaugat toate celelalte venituri care pana acum nu erau impozitate – prime, stimulente, sporuri sau orice venit cu caracter salarial care nu era pana atunci impozitat. Asta a facut ca la nivelul casei de pensii, odata cu aplicarea acestui act normativ, sa se creeze resursele financiare necesare platii majorarii pensiilor”, a precizat Paul Pacuraru.
Ministrul a precizat ca daca angajatorul acorda salariatului masina, casa, telefon in pachetul de serviciu, acestea nu se impoziteaza, dar daca le da cu caracter personal, este obligat, conform Codului Fiscal, sa le includa in baza de contributii de asigurari sociale.
Ordinul ”retusat” nu va mai impozita pachetele pentru copii oferite angajatilor
Potrivit ministrului, in noua forma vor fi exceptate de la impozitare cadourile in bani oferite copiilor angajatilor de Pasti, Craciun, de 1 Iunie ori 8 Martie. De asemenea, nu vor mai fi impozitate sumele primite in baza unor conventii civile de prestari de servicii sau contracte de colaborare.
Vor fi scutite de impozitare si unele venituri in natura respectiv utilizarea oricarui bun, inclusiv al unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii in scop personal, contravalarea chiriei sau a unei parti din aceasta si utilitatile suportate de catre angajator, cazare, hrana, imbracaminte, personal pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei.
Ministrul Pacuraru a anuntat ca prin ordinul care va fi emis joi vor intra in categoria celor scutite si imprumuturile nerambursabile, anularea unei creante a angajatorului asupra angajatului, abonamentele si costul convorbirilor telefonice, permisele de calatorie pe orice mijloc de transport folosite in scop personal, dar si primele de asigurare platite pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii.
Ministerul Muncii, incercand sa faca lumina, a creat un haos in actele normative
Pana la aparitia Legii nr. 250/2007 pentru modificarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale baza de calcul a contributiei individuale o reprezenta salariul individual brut realizat, inclusiv sporurile si adaosurile, in cazul asiguratilor cu contract individual de munca. Baza de calcul a contributiei angajatorului era consituita din totalul salariilor individuale brute/veniturile realizate de asigurati, defalcat pe conditii de munca, plafonat la 5 salarii medii brute pe economie.
Ministerul a explicat ca odata cu aparitia Legii nr.250/2007, care a fost initiativa parlamentara, s-au produs urmatoarele modificari in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale:
– baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, datorata de salariat, o constituia venitul brut lunar realizat care cuprinde salariul individual brut realizat, sporurile si adaosurile, fara a mai exista un plafon pana la care se datoreaza aceasta contributie.
– baza de calcul a contributiei datorate de angajator a ramas aceeasi, respectiv obligatia de plata a CAS in cotele prevazute de lege calculate asupra fondului total de salarii pana la plafonul de 5 salarii medii brute pe economie.
Potrivit reprezentantilor ministerului muncii, acest lucru a condus la incalcarea principiului contributivitatii consfintit de art.21 alin.(3) potrivit caruia ”contributia de asigurari sociale datorata de angajatori reprezinta diferenta dintre nivelul cotelor de contributii de asigurari sociale stabilite diferentiat, in functie de conditiile de munca, prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat, si nivelul cotei contributiei individuale de asigurari sociale”.
Acestia au aratat ca, pentru eliminarea acestei neconcordante provocate de actul normativ, a fost promovata Ordonanta de urgenta nr. 91/2007 prin care a fost clarificata sintagma ”venit brut realizat lunar”, precum si baza de calcul a contributiei angajatorului ca fiind suma veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.
Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr.1019/2007 a preluat sintagma venit brut realizat fara a detalia structura elementelor, care compun acest venit. Ministerul a aratat ca in acest context si la solicitarea agentilor economici s-a promovat Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse nr. 92/2008 prin care s-au detaliat atat veniturile brute realizate in bani cat si cele in natura, categorii de venituri care se regasesc si in codul fiscal, fara a aduce nimic nou fata de prevederile legale deja existente. S-a mentionat ca aceste venituri constituie baza de calcul a punctajului avut in vedere la stabilirea pensiei, ceea ce conduce la cresterea pensiei cuvenite contribuabilului.
Sursa: M.M.