Intr-un comunicat de presa remis eMaramures.ro, reprezentantii organizatiei s-au aratat dezamagiti de noul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes, dupa ce a informat ca ”va sprijini aprobarea in cultura a soii modificata genetic la nivelul Uniunii Europene, prin pozitia favorabila pe care o va exprima in procesul de adoptare a deciziei”. Oficialii ministerului au argumentat prin faptul ca ”tehnologia de cultura a soii modificata genetic a dovedit avantaje evidente la nivelul fermei, cu implicatii pozitive la nivelul economiei nationale a Romaniei”.
”Poate ca domnul Remes a fost ocupat cu «finantele» in ultimii 5 ani, si nu a avut timp sa citeasca cele mai recente studii care arata ca plantele modificate genetic (MG) prezinta semne de toxicitate pentru rinichi si ficat. Soia MG cu toleranta la ierbicidul Roundup nu si-a dovedit niciodata presupusele avantaje agro-economice. Mai mult, opt specii de buruieni din intraga lume si-au dezvoltat deja rezistenta la acest ierbicid, sanatatea solului a fost negativ influentata, iar seceta face pagube uriase la culturile de soia MG, desi asemenea consecinte nu au fost anticipate”, a spus Gabriel Paun, coordonator de campanii Greenpeace.
Organizatia ecologista i-a solicitat lui Decebal Traian Remes sa revizuiasca politica institutiei pe care o conduce cu privire la plantele modificate genetic (OMG), sa refuze cultivarea si importul semintelor de OMG in Romania si sa nu sprijine aprobarea in cultura a soii modificata genetic la nivelul Uniunii Europene.
Cererea a survenit unei campanii intinse pe ultimii trei ani, in care a semnalat problemele provocate de compania Monsanto, dar si neputinta guvernului de a controla fenomenul legat de modificarea genetica.
”Haosul creat in agricultura Romaniei de cultivarea timp de aproape un deceniu a plantelor de soia MG scoate in evidenta strategia companiei Monsanto de a transforma agricultura si productia de alimente intr-un experiment genetic, iar pozitia domnului Remes arata cat de lungi sunt mainile acestor companii”, a mai spus reprezentantul Greenpeace
Gabriel Paun a aratat ca, dupa experientele triste cu MG, ”autoritatile sa depuna eforturi vizibile pentru decontaminarea tarii si sa nu mai autorizeze alte OMG in viitor pentru a proteja mediul, sanatatea oamenilor si agricultura”.
Astfel, cultivarea de soia modificata genetic a fost interzisa incepand cu 1 ianuarie 2007. In cursul anului trecut, suprafata cultivata a fost de 130.000 ha, aproape dublandu-se fata de 2005, cand au fost cultivate 85.000 ha.
Sursa: Meda Muntean