Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat azi, 20 septembrie, la Oradea, ca institutia pe care pe o coordoneaza a luat decizia sa gestioneze absolut toate programele nationale, iar finantarea, indiferent de sursa, sa fie asigurata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).
„Nu mai stim ce finanteaza Casa, ce finantam noi. Dam permanent vina unii pe altii. Pentru ca tot vorbim de simplificare manageriala. Iar eu, la minister, voi avea manageri nationali pe fiecare program in parte. Trebuie sa introducem ordine. Probabil intr-un an-doi, vom avea registre nationale de sanatate pe patologii. Vrem sa finantam programe de la cap la coada, cum ar fi cel de cancer, de la depistare pana la paleatie”, a declarat Eugen Nicolaescu.
Prezent la dezbaterea regionala de la Oradea, presedintele CNAS, Cristian Busoi, a salutat initiativa ministrului Eugen Nicolaescu de a regandi programele nationale. „Doresc foarte mult sa ne asumam impreuna responsabilitatea pe aceste zone, ca sa le eficientizam, pentru ca unele programe nu-si ating obiectivele”, a precizat Cristian Busoi. Eugen Nicolaescu a participat azi la intalnirea cu reprezentantii structurilor din sistemul sanitar, organizata de DSP Bihor la Primaria Oradea, fiind cea de-a sasea intalnire regionala a Ministerului Sanatatii pe principalele proiecte de lege privind reforma in sanatate.
In prima parte a intalnirii, ministrul Nicolaescu a prezentat directiile de reforma privind restructurarea si reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de crestere a veniturilor medicilor din unitatile sanitare publice cu paturi, legea raspunderii civile a personalului medical (malpraxis), proiectul de modificare a statutului spitalelor, precum si principii si elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de baza.
A fost vorba despre o noua lege pentru medicii rezidenti, cu marirea numarului de centre de rezidentiat si reintroducerea internatului si posibilitatea de a obtine dreptul de practica pentru anumite module; noua lege pilot pentru salarizarea medicilor ar viza scoaterea profesiei de medic din sistemul bugetar, iar spitalul sa devina o entitate juridica autonoma, dar al carei proprietar unic sa fie Statul sau comunitatea locala, care sa se poata sustina economic. S-a discutat despre legea malpraxisului si despre pachetul de servicii medicale de baza.
„Avem inca noi insine o serie de nedumeriri, motiv pentru care vrem sa obtinem pareri sau cai noi de perfectionare a proiectelor de legi. A fost o discutie utila, interesanta, cu multe chestii concrete, iar la unele din intrebarile noastre am primit si raspunsuri care ne-au dat o serie de directii pentru viitor”, a spus ministrul Sanatatii, intr-un briefing.
La dezbaterea de la Oradea, DSP Bihor a invitat factorii reprezentativi din judetele Bihor, Satu-Mare, Cluj, Salaj, Maramures, Bistrita-Nasaud. Au fost invitati sa participe Colegiul Medicilor din fiecare judet, Colegiile judetene ale Farmacistilor, Asociatiile judetene pentru pacienti, Societatile si Patronatele Judetene ale Medicilor de familie din fiecare judet mai sus mentionat, organizatiile sindicale judetene ale Sanitas si Solidaritatea, managerii spitalelor publice din judet, directorii directiei de sanatate publica din judetele participante si presedintii Caselor Judetene de Sanatate. De asemenea, la intalnire au fost invitati si prefectii si presedintii Consiliilor Judetene.
Sursa: Agerpres