Vezi VIDEO
Pentru al doilea an consecutiv, guvernantii au decis ca si ziua de 2 mai sa fie libera pentru angajati, fie ca lucreaza la stat sau in mediul privat. Conform Hotararii de Guvern aceasta zi va trebui insa recuperata pana in data de 31 mai. Angajatorii care nu le acorda salariatilor aceste zile libere risca amenzi drastice.
De o minivacanta de 1 mai vor beneficia angajatii de la stat. Si cei care lucreaza in mediul privat ar urma sa fie liberi de Ziua Internationala a Muncii si chiar in 2 mai, in functie de decizia angajatorului. Exceptie vor face insa institutiile unde activitatea nu poate fi intrerupta.
„In acest an, Guvernul a stabilit ca si ziua de 2 mai sa fie zi nelucratoare, urmand ca aceasta zi sau intervalul acelor ore sa fie recuperate. Unele institutii publice au recuperat in 26 aprilie, iar pentru celelalte institutii, in functie de cum hotaraste conducerea unitatii, se va recupera pana in 31 mai. Nu este aplicabila aceasta dispozitie acelor institutii care au activitate permanenta si instantelor de judecata care in 2 mai au procese si termene pe rol”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Pentru cei care nu vor beneficia de ziua libera, angajatorii trebuie sa le acorde o zi libera intr-o alta zi sau chiar sa li se acorde un spor salarial. „Acei angajatori care nu pot sa acorde zile libere in datele stabilite de Codul Muncii au obligatia de a acorda, in urmatoarele 30 de zile, ziua libera, iar daca nu se poate acorda, angajatorul are obligatia de a acorda un spor de cel putin 100% din salariul de baza”, a precizat Mircea Onea.
In cazul angajatorilor care vor incalca aceste drepturi ale salariatilor, inspectorii de munca sunt decisi sa treaca la sanctiuni. Amenzile in astfel de situatii sunt cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Conform Codului Muncii, anual sunt prevazute 12 zile libere legale.
Sursa: Camelia Tocaci