Aproximativ 650.000 de croati au semnat o petitie, la solicitarea veteranilor de la Vukovar (est), un numar suficient pentru a cere convocarea unui referendum privind reducerea drepturilor minoritatii sarbe, au anuntat vineri organizatorii.
„Am strans 650.000 de semnaturi, ceea ce este suficient pentru a cere organizarea unui referendum”, a declarat pentru AFP Dragutin Glasnovici, un reprezentant al unui grup de asociatii ce regrupeaza atat victime ale razboiului, cat si fosti refugiati croati.
Potrivit acestei initiative, fata de care Guvernul este ostil, o minoritate va putea folosi oficial limba materna si aflabetul doar in regiunile in care reprezinta cel putin 50 la suta din populatie. Aceasta propunere de reducere a drepturilor ar afecta oficial toate minoritatile din tara, dar ea vizeaza de fapt minoritatea sarba.
Obiectivul este de a impiedica folosirea oficiala a alfabetului chirilic – utilizat de sarbi – la Vukovar, oras aproape ras de pe fata pamantului de fortele sarbe in timpul conflictului croato-sarb din 1991-1995.
Organizatiile intentioneaza sa predea miercuri semnaturile Parlamentului, dar Guvernul Croatiei, tara care a aderat in iulie la Uniunea Europeana, a avertizat deja ca va impiedica organizarea unui referendum printr-o revizuire a Constitutiei. „Atat timp cat sunt prim-ministru, acest referendum nu va avea loc„, a declarat recent seful Guvernului Zoran Milanovici.
„Exista limite dincolo de care nu putem tolera presiuni impotriva minoritatilor (…). Croatia a construit timp de 20 de ani un sistem de drepturi (…), iar semnaturile nu ma descurajeaza pentru ca eu cred ca este vorba despre o initiativa proasta si rau-intentionata”, a continuat Milanovici.
Dar unul dintre organizatorii petitiei, Vlado Iljkici, a declarat, vineri, la Vukovar ca premierul „ar trebui sa inteleaga mesajul” semnatarilor.”Cele 650.000 de persoane au spus clar ca opinia lor este foarte diferita de ceea ce este pe cale sa faca premierul„, a declarat el presei.
Legea actuala prevede folosirea limbii si a alfabetului unei minoritati in localitatile unde aceasta reprezinta o treime din populatie, ceea ce este cazul pentru sarbii din Vukovar, unde acestia reprezinta 35 la suta dintre cei 28.000 de locuitori.
Pentru a cere organizarea unui referendum, o initiativa trebuie sa stranga semnaturile a cel putin 10 la suta din electorat, respectiv aproximativ 400.000 de semnaturi.
Asociatiile cer referendumul dupa ce Guvernul de centru-stanga a decis in septembrie sa introduca utilizarea panourilor bilingve pe cladirile publice din Vukovar. Incidente au izbucnit apoi intre politie si manifestanti care au distrus aceste indicatoare in mai multe randuri.
Sarbii reprezinta cea mai mare minoritate din tara, cu 4 la suta dintre cei 4,2 milioane de locuitori ai Croatiei. Dupa proclamarea independentei de Iugoslavia, separatistii sarbi sustinuti de armata federala iugoslava si regimul aflat la putere la Belgrad au lansat in august 1991 o campanie militara impotriva Vukovar.
Aproximativ 1.600 de persoane, dintre care 1.100 de civili, au fost ucise in cateva luni in timpul asediului si dupa caderea orasului, iar circa 20.000 de croati au fost expulzaii din Vukovar.
Sursa: Mediafax