Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Vezi GALERIE FOTO
Sapte luni in Afganistan a petrecut jandarmul maramuresean Daniel Lazar pentru a-i pregati pe viitorii politisti din aceasta tara. Misiunea acestuia nu a fost deloc usoara. Ca sa ajunga in cel de-al doilea contingent de jandarmi romani in Afganistan, tanarul – care a imbracat in urma cu sapte ani uniforma militara – a trecut prin teste riguroase, insa experienta din baza Wardak a constituit adevarata „proba de foc”. Si asta nu din cauza atacurilor armate, cat din perspectiva oamenilor pe care i-a intalnit. Jandarmul maramuresean a avut sarcina de a-i invata pe studentii afgani tot ce ar trebui sa stie un om al legii: de la cum sa puna catusele unei persoane recalcitrante sau cum sa traga cu arma, pana la cum sa foloseasca un calculator.
Daniel Lazar a fost mentor pentru studentii afgani in cadrul bazei din Wardak. El a fost selectat impreuna cu alti 65 de jandarmi din intreaga tara sa participe la aceasta misiune, dar inainte de a ajunge in Afganistan, toti au trebuit sa treca aprin probe riguroase menite sa le verifice cunostintele de specialitate, conditia medicala sau cunostintele de limba engleza. Jandarmul maramuresean a marturisit ca aceste teste au fost mai dificile decat tot ce a trebuit sa faca in Afganistan, deoarece romanii au fost pregatiti la cel mai inalt nivel, in vreme ce majoritatea afganilor nu stiau ce inseamna electricitatea sau ce este un mouse. Din fericire, misiunea contingentului roman a fost una lipsita de incidente, fata de cea a colegilor care i-au precedat si care au fost atacati de aproximativ 80 ori.
„In timp ce eram noi in baza, s-a implementat un sistem destul de performant si costisitor, care consta intr-un dirijabil pe care erau camere video si audio si care era un soi de sperietoare pentru cei din zona. Pe langa asta, erau amplasate in jurul bazei posturi de observatie care isi aratau eficienta. Noi am avut noroc, din punctul acesta de vedere”, a relatat Daniel Lazar, proaspat intors din Afganistan.
Baza in care si-au desfasurat activitatea militarii romani este una ultramoderna, in care, pe langa sistemele de siguranta ultramoderne, exista inclusiv conexiune la internet, a relatat Lazar. In satele din jur insa, saracia este lucie, existau studenti care nu stiau sa scrie sau sa citeasca, dar in ciuda acestor lucruri, jandarmii romani au putut sa intalneasca acolo chiar si vorbitori de limba romana.
„Inca sunt departe de a ajunge cel putin la nivelul nostru, dar unii dintre ei au determinare, sunt bine pregatiti si vorbesc si engleza. Am intalnit si un lucru foarte placut, doi dintre studenti vorbeau limba romana. Bineinteles, doar cateva cuvinte, dar era un lucru impresionant pentru noi si ne-a facut placere ”, a declarat Daniel Lazar.
Principalele misiuni ale jandarmilor romani din Afganistan au constat in pregatirea viitorilor politisti afgani in ceea ce priveste modul de actiune pentru prevenirea sau aplanarea conflictelor, predarea legislatiei ce sta la baza desfasurarii misiunilor de ordine publica si instruirea asupra modului de folosire a armamentului din dotare.
Daniel Lazar are 34 ani si este din Somcuta Mare. Lucreaza de sapte ani in cadrul Jandarmeriei, are gradul de plutonier si activeaza in cadrul Grupei de Supraveghere si Interventie Somcuta Mare. El a marturisit ca deja se gandeste sa plece intr-o noua misiune in strainatate, insa acest lucru se va putea intampla doar peste un an si jumatate.
Sursa: Andrei Gherghel