Vezi VIDEO
Un peisaj selenar si o caldura torida. Acestea sunt primele lucruri pe care militarii le vad si le simt atunci cand pun piciorul pentru prima data pe taram afgan. Apoi vine teama de moarte, iar aceasta ii va insoti clipa de clipa, in fiecare misiune pe care militarii o vor executa la mii de kilometri departe de tara. Printre militarii romani care au ajuns in teatrele de operatiune din Afagnistan se numara si zeci de maramureseni. Cativa dintre ei au povestit pentru Emaramures.ro ce a insemnat aceasta perioada pentru ei.
Peste 20 de militari din Batalionul 612 Artilerie Antitanc Maramures au participat in teatrele de operatiuni din intreaga lume, incepand din Balcanii de Vest si terminand cu Afganistanul. Majoritatea spun ca ar mai merge oricand, chiar daca pericolele ii asteapta la tot pasul, iar cea mai mica eroare le poate fi fatala.
„Cand mergi in Afganistan nu poti sa nu te gandesti la pericolele care te pandesc. Este si normal sa o faci. Dar cred eu ca printr-o pregatire psihica reusesti sa depasesti aceste probleme”, a marturisit maiorul Marius Mihai, ofiter in cadrul Batalionului 612 Artilerie Antitanc Maramures.
El a participat la mai multe misiuni, precum securizarea autostrazii Kandahar – Kabul, misiuni in sprijinul populatiei afgane, misiuni medicale si umanitare, dar a luat parte si la actiuni de patrulare si observare sau la misiuni de securizare a bazei. Militarul spune ca in aparenta fiecare zi e la fel si totusi, nicio misiune nu seamana cu alta. Doar gandurile oamenilor care spera sa scape cu viata si sa apuce si urmatorul rasarit de soare sunt aceleasi in fiecare zi.
„Imaginea unei zile in Afganistan incepe cu un peisaj aproape selenar. Avem aceleasi culori, un cenusiu-galbui. Cu rutina, cu pregatirea misiunilor, cu participarea la misiuni si cu grijile si temerile fiecaruia de a putea sa-si termine treaba cum trebuie si fara probleme deosebite, si vorbesc aici despre amenintarile care sunt frecvente si la tot pasul”, a marturisit Marius Mihai.
Maistrul militar Olimpiu Iosif a fost si el in teatrele de operatiuni dinAfrica si Asia Centrala. A luat parte la o misiune de mentinere a pacii in Angola, dar si la una de combat support in Afganistan. Revenit pe pamant romanesc, militarul isi aminteste si acum pericolele prin care a trecut.
„Chiar glontul pe la ureche nu mi-a trecut, am fost in diverse situatii dificile, pe care doar gratie pregatirii bune le-am depasit cu bine. Este vorba despre acele mine improvizate care se afla la tot pasul… Intr-o singura misiune am trecut peste 92 de poduri, ceea ce a implicat foarte multe proceduri. Alaturi de militarii afgani am beneficiat de un ajutor important, pentru ca ei sunt din zona, sunt in tara lor si ne-au dat o oarecare siguranta”, a declarat maistrul militar clasa 1 Olimpiu Iosif.
Militarii spun ca dupa luni de zile petrecute departe de casa, bucuria cea mai mare a fost sa simta trenul de aterizare al avionului atingand pamantul Romaniei.
Cel mai recent atac asupra militarilor romani aflati in Afganistan a avut loc la sfarsitul lunii martie, atunci cand un militar a decedat, iar alti cinci au fost raniti, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii romani din Batalionul de Manevra dislocat in provincia Zabul executau o misiune de patrulare, cu trei masini de lupta rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor.
Citeste si:
- MISIUNE – AFGANISTAN – Un jandarm din Maramures a pregatit viitori politisti in Afganistan (GALERIE VIDEO si GALERIE FOTO)
- MISIUNE – Un jandarm maramuresean a cucerit Afganistanul cu mancarea romaneasca (VIDEO si GALERIE FOTO)
Sursa: Tania Purcaru