China si-a lansat luni, 2 decembrie, prima misiune la suprafata selenara, trimitand spre Luna un rover autonom botezat Yutu (Iepurele de Jad) care urmeaza sa examineze suprafata selenara si sa transmita imaginile preluate inapoi spre Pamant, conform Associated Press.
Racheta care a transportat in spatiu capsula Chang’e 3, la bordul careia se afla roverul Yutu, a fost lansata in dimineata zilei de luni de la baza Xichang din sud-vestul Chinei, iar roverul va ajunge pe Luna in a doua jumatate a lui decembrie, conform Xinhua.
„Chang’e” este numele zeitei chineze a Lunii, iar „Yutu”, sau Iepurele de Jad, este animalul ei de companie preferat. Roverul cu alimentare solara va examina o serie de structuri geologice de la suprafata satelitului natural al Pamantului. Din cadrul misiunii face parte si instalarea unui telescop pentru observatii asupra suprafetei si a plasmasferei Pamantului — o regiune densa din magnetosfera terestra, compusa din plasma de energie scazuta (rece), ce este localizata deasupra ionosferei, conform Xinhua.
China si-a trimis primul astronaut in spatiu in 2003, devenind cea de-a treia natiune, dupa Rusia si SUA care reuseste sa-si trimita un astronaut in spatiu in cadrul unui program spatial national, independent. In continuarea ambitiosului sau program spatial, China a anuntat ca doreste sa-si amplaseze pe orbita propria statie spatiala si sa trimita un echipaj uman pe Luna.
Sursa: Agerpres