Urmatoarea sonda ce va fi trimisa de NASA spre marte va fi lansata conform programului stabilit, indiferent de cat de lung va dura blocajul de la nivelul administratiei americane, conform SPACE.com. Sonda orbitala Mars Atmosphere and Volatile Evolution, pe scurt Maven, urmeaza sa fie lansata la 18 noiembrie. „Am inceput deja pregatirea sondei la Centrul Spatial Kennedy pentru lansarea de la 18 noiembrie”, a declarat coordonatorul misiunii Maven, Bruce Jakosky de la University of Colorado, Boulder.
Blocajul administratiei americane, care a intrat in efect de marti, 1 octombrie, la miezul noptii, a obligat NASA sa trimita in somaj tehnic 97% din personal si sa opreasca activitatea la o intreaga serie de misiuni si operatiuni, inclusiv cele asa cum este Maven, care nu a fost inca lansata.
Astfel, misiunea Maven, cu un buget de 650 de milioane de dolari, era in pericol sa piarda fereastra de lansare, care in mod oficial dureaza pana la 7 decembrie. Pierderea ferestrei de lansare ar pecetlui soarta acestei misiuni pentru ca o noua fereastra de lansare s-ar deschide abia la inceputul anului 2016, cand planetele Pamant si Marte vor fi din nou aliniate corespunzator.
„Este nevoie de Maven pentru a asigura comunicarea neintrerupta cu roverele Curiosity si Opportunity”, a explicat Bruce Jakosky. „In prezent, comunicarea cu roverele este sustinuta prin intermediul sondei Mars Odyssey, lansata in 2001 si respectiv Mars Reconnaissance Orbiter, lansata in 2005. Lansarea misiunii Maven in acest an protejeaza misiunile aflate in derulare pe Marte in prezent”, a mai adaugat el.
Sonda Maven a fost conceputa si pentru a-i ajuta pe oamenii de stiinta sa descopere modul in care atmosfera subtire a planetei Marte, formata preponderent din dioxid de carbon, a evoluat de-a lungul timpului.
Conform programului misiunii, sonda urmeaza sa ajunga pe orbita lui Marte in luna septembrie a anului viitor. Dupa ce se va plasa pe orbita, sonda va folosi opt instrumente stiintifice pentru a studia atmosfera Planetei Rosii timp de un an terestru (adica aproximativ jumatate de an pe Marte).
Sursa: Agerpres