Cele mai frumoase vite si cai din gospodariile satenilor din Valea Chioarului au fost inscrise la un concurs de frumusete, care se desfasora de cativa ani la rand in localitate la initiativa unor belgieni. Autoritatile din comuna maramureseana, impreuna cu belgienii din Affligem – localitate infratita cu Valea Chioarului, au organizat azi, 10 iulie, cea de-a 16-a editie a concursului pentru animale, iar crescatorii s-au prezentat la apel cu cei mai frumosi armasari, vacute si vitelusi.
Ca un mic targ a aratat, azi, un imas de langa drumul european ce traverseaza comuna Valea Chioarului, pe el fiind aduse la pascut, dar si… la concurs animalele cele mai frumoase din comuna. Vaci, vitei, oi si cai au putut fi admirate de cei care au trecut prin zona.
In concurs, a fost ”infiltrat” si un ponei, adus de un gospodar care s-a gandit ca micutul calut va reusi sa influenteze juriul prin dragalasenia sa. Favorit la concursul destinat cailor a fost insa Soimu’. „Am castigat trei editii la rand cu Soimu’. Il folosim la orice, la munci, dar mai mult la calarie. E lipitan. Anul trecut o vrut sa ne dea 100 de milioane pe el si nu l-am dat”, a spus Cornel Sarmasi din Valea Chioarului.
Soimu’ a avut concurenta nu doar din partea poneiului, ci si a unui armasar, ale carui forme au fost admirate de cunoscatori. „Armasarul asta o fost cumparat acum patru ani de la Giulesti, din Maramuresul istoric. Avea 2 ani pe atunci. Calul a fost adus de langa Timisoara. Murgu’ ii zice„, a povestit proprietarul, tanand mandru de capastru.
Nu doar caii au fost vedete, ci si vacutele, prezente in numar mare in Valea Chioarului. Proprietarul campion en-titre a declarat ca are acasa o vitrina cu trofee. „Particip de cand o venit belgienii. Cred ca am cam 9-10 cupe. Tot primul am fost. Inseamna ca am animale bune. Da, mi-s si dragi”, a declarat Valer Pop.
Majoritatea localnicilor s-au orientat spre rasele autohtone. „Inainte erau si bivoli, dar au disparut. Din pacate, nici celebrii vitei albastri adusi de belgieni odinioara n-au mai ramas, dar au fost cam trei ani la rand cand au concurat”, a spus primarul din Valea Chioarului, Vasile Tuns, incercand sa prezinte animalele inscrise in concursul de frumusete. L-a completat un crescator, care a precizat ca lumea din sat prefera vacile… independente.
”Nu tare le-o placut la noi la viteii aia albastri. Nici lumea n-o fost obisnuita. Oamenii voiau si lapte. Erau mai sensibili ca baltata noastra romaneasca. A noastre merg libere la pasune, beau apa… Cand is satule se culca… N-au treaba! Is mai trainice, mai sanatoase”, a explicat Valer Pop.
Exemplarele cele mai frumoase au fost premiate, iar diplomele si cupele au fost acordate de reprezentantii primariei si ai directiei agricole, insa castigatorii au plecat acasa si cu bani, dar si cu furaje. Competitia, care se desfasoara din 1990 – cand Valea Chioarului s-a infratit cu localitatea belgiana Affligem – a reusit sa ii determine oarecum pe gospodarii maramureseni sa nu isi transforme grajdurile in garaje, cum s-a intamplat in alte comune ale judetului.
La manifestare au participat si belgienii, delegatia fiind condusa de primarul si viceprimarul micutei localitati belgiene. E drept, strainii s-au lasat asteptati mai mult de o ora, dar cand au venit au lansat… punctul culminant al vizitei lor aici: impartirea de jucarii, haine si biciclete pentru copii.
Belgienii vor participa miine, 11 iulie, la concursul de cosit si de placinte crete de la Mesteacan, sat ce face parte tot din comuna valea Chioarului. Despre acea sarbatoare, primarul Vasile Tuns a spus ca are emotii privind traditia ceea…”Abia abia am gasit trei femei care sa concureze… Se pierde incet traditia…”
Sursa: Alexandru Ruja