Experti din cadrul Politiei italiene au generat o fotografie care prezinta modul in care ar fi putut arata Iisus in copilarie, plecand de la chipul imprimat pe Giulgiul din Torino, tesatura despre care unii cred ca ar fi cea in care a fost infasurat trupul lui Hristos dupa rastignire.
Imaginea a fost generata utilizand programe computerizate utilizate de obicei in cadrul anchetelor politienesti, informeaza independent.co.uk.
Expertii italieni au folosit o tehnica prin care au intinerit chipul imprimat pe giulgiu, pentru a obtine imaginea fetei asa cum ar fi aratat in copilaria persoanei care si-a lasat imaginea pe una dintre cele mai cunoscute relicve religioase. Chipul de pe giulgiu a fost intinerit prin reducerea marimii mandibulei, ridicarea barbiei si indreptarea nasului, printre altele.
Tehnica folosita este practic inversul metodei utilizate de criminalistii italieni pentru a genera imagini care sa arate cam cum ar arata in prezent diferite persoane cauate ale caror chipuri nu au mai fost vazute de ani de zile.
Utilizarea acestei tehnici a dus la prinderea in 2006 a mafiotului Bernardo Provenzano, care fusese fotografiat ultima data in 1959.
Aceasta presupusa imagine a lui Iisus din copilarie si metodele folosite la crearea sa vor fi subiectul unei emisiuni ce va fi difuzata la televiziunea italiana. Exercitiul in sine a fost realizat pentru a marca cel mai recent „ostensione”, adica una dintre rarele expuneri publice ale Giulgiului la Catedrala din Torino.
Tesatura de in, cu o lungime de peste patru metri, are imprimata imaginea unui barbat cu barba si parul lung.
Imaginea corpului pare sa arate o serie de rani asociate cu crucificarea, plus o rana in zona laterala a toracelui, despre care se spune ca este rana provocata cu o lance un soldat roman, in timp ce Iisus era rastignit pe cruce.
Giulgiul din Torino va fi expus public timp de doua luni, milioane de vizitatori fiind asteptati sa viziteze catedrala din Torino. Papa Francisc va vizita catedrala si se va ruga in fata Giulgiului pe 21 iunie.
Insa este putin probabil ca ingeniozitatea politistilor italieni sa spulbere indoiala multora referitor la autenticitatea imaginii pe baza careia criminalistii au creat presupusa imagine a copilului Iisus.
Analizele de datare cu carbon radioactiv, publicate in 1998 in prestigioasa revista stiintifica Nature, au estimat ca imaginea de pe Giulgiul din Torino a fost creata intre anii 1260 si 1390, iar relicva religioasa nu ar fi astfel decat o uriasa farsa medievala.
Cei care cred insa in autenticitatea giulgiului sustin ca oamenii de stiinta au testat, din greseala, portiuni de tesatura inserate in timpurile moderne in panza si spun ca alte teste au aratat ca giulgiul ar contine graunte de polen provenite de la plante ce cresc in regiunea Tarii Sfinte.
In luna martie a acestui an, o cercetare efectuata de Matteo Borrini, profesor de antropologie si investigatii criminalistice in cadrul Universitatii John M din Liverpool, si de Luigi Garlaschelli de la Universitatea din Pavia, prezentata in cadrul unei conferinte a Academiei Americane de Stiinte Criminalistice, sugera ca giulgiul este un fals.
Cei doi cercetatori au efectuat o serie de experimente folosit o papusa pentru a reproduce modul in care sangele ar curge din corpul unui crucificat si cum s-ar imbiba in tesatura cu care corpul este invelit. Rezultatele au fost total diferite de cele prezente in cazul Giulgiului din Torino.
Petele de sange de pe giulgiu nu ar avea nimic in comun cu plasarea sau tipul de rani suferite de un trup in timpul rastignirii si nici macar cu petele de sange ce pot aparea dupa plasarea unui trup ranit, invelit in panza, intr-un mormant, potrivit cercetatorilor.
Sursa: Mediafax