O echipa internationala de cercetatori a reusit dupa zece ani de studiu sa dezlege misterul puternicului venin al sarpelui coral, ceea ce ar putea face lumina asupra unor boli precum epilepsia, schizofrenia si durerea cronica, informeaza marti AFP.
Acest venin rar contine o toxina care activeaza de o maniera permanenta o proteina-cheie a celulelor nervoase care provoaca victimelor crize mortale de epilepsie.
„Ceea ce am descoperit este prima toxina animala cunoscuta, numita MmTX, de departe cea mai puternica, care tinteste receptorii GABA”, a declarat Frank Bosmans, profesor adjunct de neuro-fiziologie la facultatea de medicina de la Universitatea Johns Hopkins si unul din coautorii acestui studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Acesti receptori sunt foarte importanti la mamifere deoarece joaca un rol cheie in comunicarea dintre celulele nervoase din creier si maduva spinarii. Ei sunt tinta mai multor molecule farmacologice importante pentru fiinta umana. La soareci, MmTX a provocat o serie de relaxari si tetanizari ale muschiului, similare epilepsiei, care nu au putut fi oprite.
„Medicamente anti-anxietate precum diazepamul sau xanaxul, un tranchilizant, tintesc si receptorii GABA(A), dar provoaca o relaxare si nu o criza de epilepsie pentru ca se fixeaza in mod diferit”, a precizat dr. Bosmans. El preconizeaza impreuna cu echipa lui sa utilizeze MmTX ca instrument pentru a intelege mai bine cum functioneaza receptorii GABA.
Avand in vedere ca aceste disfunctii ale receptorilor pot provoca epilepsie, schizofrenie si dureri cronice, cercetatorii spera ca lucrarile lor viitoare sa aduca noi elemente asupra acestor patologii.
Sursa foto: Agerpres
Sursa: Agerpres