Cladirea apare in documente abia din secolul al XIX-lea ca fiind proprietatea comerciantului armean Martin Lazar. Dupa moartea sa, vaduva Terezia Laszlofi continua activitatea antreprizei conduse de sotul sau, comertul cu obiecte din fier.
Cea mai mare transformare a cladirii s-a produs la inceputul secolului XX. In locul gangului si al incaperilor spre piata s-a construit o hala imensa despartita de un sir de stalpi. S-au executat modificari privind fatada cladirii si au fost adaugate tamplariile pretentioase ale usilor si ferestrelor precum si pardoseala de mozaic de la etaj.
Pe intreaga suprafata a curtii si in partea sudica a construtiei a fost observat la adancimea de 2,70 m un sistem de grinzi imbinate intre ele in forma de retea, a caror functionalitate nu a fost descoperita de arheologi.
O constructie ovala realizata din pari de lemn a fost gasita in partea estica a curtii. Sub aceasta anexa s-au gasit doua butoaie prinse intre doua grinzi de lemn. Butoaiele au continut bucati de piele, oase de animale, samburi de fructe si vase.
Titlu din ziar:
Cladirea M2 a Centrului Millennium dateaza din anul 1844
Imobilul apare in documente abia din secolul al XIX-lea ca fiind proprietatea armeanului Martin Lazar
Revista presei din Baia Mare – 31 octombrie. Cotidianul Informatia zilei
Sursa: Marina Glodici