Pe fondul crizei provocate de pandemia de COVID-19, foarte multe țări au impus restricții de circulație în această perioadă. Cu toate acestea, oamenilor le este permis să își părăsească locuințele din motive întemeiate, sau pentru a merge la magazine să-și cumpere alimente.
Foarte mulți dintre noi ne punem problema dacă suntem în siguranță când facem acest lucru, motiv pentru care alegem să ne echipăm cât mai bine în momentul în care plecăm la cumpărături, iar când ajungem acasă ne întrebăm cum ar trebui să procedăm în privința proviziilor.
Experții în bolile infecțioase, virologie și siguranța alimentelor vin cu un răspuns în acest sens. Aceștia ne îndeamă să fim mai atenți la oamenii din jurul nostru, decât la mâncare.
„Deși este posibil să contactați virusul de pe suprafețe contaminate, cel mai mare risc de transmisie este prin picături respiratorii, la care sunteți expuși atunci când sunteți în preajma altor persoane“, a explicat Angela Rasmussen, virolog la Centrul pentru Infecții și Imunitate de la Columbia University.
În ceea ce privește mănușile, acestea „nu sunt magice“, atrage atenția microbiologul Donald Schaffner. Chiar dacă purtăm mănuși, în momentul în care atingem un obiect infectat, ele devin contaminate. Specialiștii ne recomandă să lăsăm deoparte mănușile, și să ne spălăm sau dezinfectăm pe mâinile înainte de a merge la magazin și în momentul în care am ajuns cu cumpărăturile acasă.
„Mănușile nu te fac invulnerabil. De îndată ce atingeți ceva cu mâna înmănușată, această contaminare este pe mănuși“, a adăugat Schaffner.