Vezi VIDEO
Prezentat ca o zona excelenta pentru recreere si petrecerea concediilor sau vacantelor, intr-un clasament national al atractiilor turistice Maramuresul se afla, de fapt, sub media pe tara. Mai ingrijorator este ca statistica din anii de criza economica, 2009 si 2010, indica un regres vizibil atat din punctul de vedere al capacitii de cazare, cat si al numarului de turisti care au ales ca destinatie judetul nostru.
Criza economica i-a indepartat de Maramures pe turisti, unitatile de cazare din judetul nostru avand in 2010 un grad de ocupare mai mic decat media pe tara. De asemenea, anul trecut, structurile de cazare a turistilor si-au redus capacitatea fata de cea existenta in urma cu doi ani, desi 2009 este considerat anul de varf al crizei economice mondiale.
„Toti spun ca turismul in Maramures este o forta, pentru ca natura ofera conditii minunate, dar niciodata, de la un an la altul, turismul de la noi nu a crescut! Si ma refer la un singur indicator: capacitatea de cazare turistica in hoteluri, pensiuni, in locatii. Noi avem si in anul 2010 o scadere cu 3,2% la numarul de locuri in structura de primire turistica”, a declarat Vasile Pop, directorul Directiei Judetene de Statistica Maramures.
In Maramures, capacitatea de cazare a turistilor este structurata in hoteluri, care detin 48% din locurile de cazare, pensiuni turistice si agroturistice, care totalizeaza 31%, si hosteluri si moteluri care detin impreuna aproape 8% din spatiile de cazare. Insa, conform statisticii oficiale, turistii care vin in Maramures sunt tot mai putini.
„Si un indice esential, indicele de utilizare neta a capacitatilor de cazare turistica, la noi in Maramures este 14,1%, in conditiile in care in 2010 media pe tara este de 18,6%. Sa zicem ca litoralul sau Bucovina depasesc acest indicator de turism, dar in fata noastra sunt si judete care nu au obiective turistice sau traditie… Si asta spune ceva…”, a spus Vasile Pop, director la Directia de Statistica Maramures
Pe langa mitul „Maramures, rai al turistilor”, statistica oficiala mai destrama o legenda, cea a valurilor de straini care viziteaza judetul nostru, fascinati de frumusetile locului. Anul trecut, 83% dintre turisti au fost romani si doar 17% au venit din alte tari.
Printre cauzele pricipale ale caderii Maramuresului din topul zonelor vizitate din Romania sunt infrastructura deficitara, servicii la standarde de calitate indoilenice si lipsa investitiilor in turism. Acestea din urma se limiteaza la construirea de pensiuni, insa ele sunt insuficient dotate si promovate, gradul de ocupare al acestora fiind de doar 8,5%, conform statisticii oficiale.
Sursa: Catalin Vischi