Potrivit unei cercetari recente, un sfert din romanii cu drept de vot au recunoscut ca li s-au oferit bani in schimbul votului la alegerile locale din vara acestui an. Politicienii romani au apelat din plin la metode neortodoxe de influentare a votului, cum ar fi oferirea de bani sau produse.
25% dintre romanii chestionati de Atipique Communications au spus ca au primit oferte de bani in schimbul votului lor. Mai mult, 29% dintre acestia au aratat ca stiu si alte persoane carora li s-au facut propuneri financiare pentru a pune stampila pe candidatul indicat.
Cumpararea votului este cel mai des intalnita in Moldova unde 39% dintre locuitorii acestei zone au precizat ca li s-a oferit o suma de bani in schimbul votului. Urmatoarele regiuni ca intentie de cumparare a votului sunt Dobrogea (30%) si Oltenia (24%).
Potrivit studiului, cei mai corecti politicieni ar fi in regiunea Crisana-Maramures, unde numai 15% dintre locuitori au fost „ofertati” de partide pentru a pune stampila pe un anumit candidat. Transilvania si Banatul s-au situat sub media pe tara in ceea ce priveste disponibilitatea partidelor de a cumpara votul, cu procente de 18% respectiv 16%.
Majoritatea politicienilor au consimtit existenta fenomenului si au dat vina pe saracia romanilor care se preteaza la astfel de practici, lasandu-se influentati pe cale materiala. Evident niciunul dintre ei nu a recunoscut ca ar recurge la astfel de practici cercetate de BiG Media Relatii Publice prin Atipique Communications.
Sursa: V.D.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult