Miting cu multa galagie de Ziua Internationala a Muncii Decente. Sindicalistii de la Cartel Alfa si CNSLR Fratia Maramures s-au “inarmat” cu fluiere si goarne de import, in deplasarea lor la Bucuresti, chiar in Piata Victoriei sub geamurile Guvernului. Acestia au mai luat cu ei pancarte cu numele sindicatului pe care il reprezinta, dar si cu diverse sloganuri. Sindicalistii si-au stabilit de acasa si repertoriul de lozinci, de la “Unitate”, urmand sa scandeze “Jos Mafia” si “Jos Guvernul”. Mitingul organizat miercuri, 7 octombrie in Bucuresti se anunta a fi unul dintre cele mai mari proteste care au avut loc, circa 20.000 de oameni fiind asteptati sa participe la actiune.
De la Cartel Alfa se preconizeaza participarea a circa 10.000 de persoane, in timp ce de la CNSLR Fratia si-au anuntat prezenta in jur de 7.000 de sindicalisti. Chiar daca de la Maramures la Bucuresti, distanta este destul de mare, iar costurile ridicate, sindicalistii maramureseni au decis sa se mobilizeze pentru a participa la miting.
De la Cartel Alfa Maramueres au plecat in jur de 40 de persoane. Liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu, a spus ca delegatia este formata din reprezentanti ai Sindicatului din Administratia Publica Locala Baia Mare – Maramures, Sindicatul Independent al Medicilor, Sindicatul Asistentilor Maternali, de la Romplumb, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura, Sindicatul Liber “Pentru Voi” al Serviciului Judetean de Paza, de la Universitatea de Nord si chiar din cadrul personalului TESA al Spitalului Judetean de Urgenta “Constantin Opris”.
Protestatarii de la Cartel Alfa s-au dotat cu fluiere aduse din Ungaria, astfel incat fondul sonor al mitingului este asigurat. Oamenii sunt pregatiti sa scandeze si diverse lozinci, pentru ca atmosfera de protest sa fie intregita. “Mergem cu multa galagie. Avem la noi fluiere aduse din Ungaria, pancarta pe care scrie Cartel Alfa Maramures, pancarte cu numele sindicatelor pe care le reprezinta fiecare. In rest suntem pregatiti sa scandam sloganurile noastre”, a declarat Florin Hossu.
Multa galagie vor face si sindicalistii de la CNSLR Fratia care au luat cu ei pe langa fluiere si o goarna. “Avem la noi steaguri, pancarte cu sloganuri specifice Zilei Internationale a Muncii Decente: Conditii de munca decente, Salarizare decenta, Siguranta locurilor de munca. Avem si fluiere, goarna. In rest, vom scanda sloganurile: Unitate, Jos Guvernul, Solidaritate”, a declarat liderul de sindicat al CNSLR Fratia Maramures, Sorin Bodrean. De la CNSLR Fratia s-au deplasat in jur de 25 de persoane. E vorba despre sindicalisti de la Sanitas, Romtelecom, Sindicatul Soferilor.
Sindicalistii estimeaza ca va fi cel mai mare miting organizat vreodata in Romania, avand in vedere mobilizarea de sindicalisti care au decis sa protesteze, pentru a trage un semnal de alarma cu privire la noua lege a salarizarii unitare ce nu asigura deloc o munca decenta.
Protestele de azi, 7 octombrie, sunt organizate de cele patru mari confederatii sindicale ale bugetarilor – CNSLR Fratia, Confederatia Nationala Sindicala Cartel Alfa, Blocul National Sindical si Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania – care au ales data de 7 octombrie care este si Ziua mondiala a muncii decente.
Sindicalistii sunt nemultumiti de scaderea veniturilor angajatilor din sistemul bugetar odata cu intrarea in vigoare a Legii unitare de salarizare, ca si de masurile Guvernului privind trimiterea in concediu fara plata, timp de 10 zile, a salariatilor din sectorul public in perioada octombrie – decembrie 2009 si concedierea unui numar mare de salariati, anuntata pentru 2010. De asemenea, sindicalistii cer un salariu minim pe economie garantat in plata de 740 lei, in 2010, si 1.300 lei, in 2014.
Actiunile de protest vor avea loc in intervalul 11.00 – 14.30, la manifestarea fiind mobilizati peste 1.000 de jandarmi, 600 de politisti si 100 de politisti comunitari. In zona Pietei Victoria vor fi prezente cinci echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, doua ambulante SMURD, patru corturi cu 40 de asistenti medicali, patru medici din cadrul serviciului de urgenta, precum si o unitate mobila de interventie pentru descarcerare.
Sursa: Camelia Tocaci