Aproximativ o suta de masini, dintre care 60 de camioane, au participat azi, 14 aprilie, la mitingul de protest organizat pe strazile centrale din municipiul Baia Mare de catre soferii afiliati la Sindicatul Transportatorilor Rutieri din Maramures. Soferii au solicitat renuntarea la plata rovinietei, eliminarea restrictiilor de circulatie a camioanelor si reducerea taxelor. Ministerul Transporturilor a respins din start insa cererea transportatorilor rutieri de eliminare a rovinietei, sustinand ca eliminarea taxei de drum si introducerea ei in pretul carburantilor ar duce la scumpirea semnificativa a benzinei.
Vasile Romocea, liderul Sindicatul Transportatorilor Rutieri din Maramures, a declarat ca protestul a decurs fara incidente in Baia Mare, dar nu a fost prea multumit de faptul ca a lista cu revendicari a protestatarilor a fost preluata de purtatorul de cuvant al prefectului. ”Protestul s-a incheiat rapid. Am parcurs traseul stabilit, cu oprire la Prefectura. Am depus memoriul la purtatorul de cuvant Dan Buca. Ni s-a spus ca prefectul si subprefectii sunt intr-o sedinta cu primarii si secretarii si nu ne pot primi”, a declarat Vasile Romocea.
Camioanele au parcurs un traseu care a inclus strada Margeanului, bulevardul Bucuresti, Piata Izvoarele, Centrul Vechi, strada Gheorghe Sincai, strada Culturii, bulevardul Independentei si inapoi pe Margeanului. Coloana de masini a fost insotita de politie si jandarmerie.
Marsuri similare au avut loc luni si in alte orase ale tarii, iar transportatorii chiar au amenintat ca vor organiza un nou miting in Bucuresti, daca ministerul nu le va solutiona cererile. Transportatorii solicita eliminarea rovinietei, eliminarea totala a restrictiilor de circulatie a camioanelor, anularea taxei de inmatriculare pentru vehiculele cu Euro 4 si Euro 5, asigurarea transparentei colectarii accizelor din carburanti si monitorizarea de catre asociatiile patronale din transporturi a utilizarii acestora pentru constructia si intretinerea drumurilor.
Septimiu Buzasu, secretar de stat in ministerul transporturilor, a declarat, citat de Rompres, ca „eliminarea rovinietei este o masura ce trebuie analizata pentru a estima impactul acestei masuri. In prezent, aceasta taxa este singura care asigura reabilitarea si modernizarea drumurilor nationale. In conditiile in care se elimina singura sursa de venit direct pentru infrastructura, trebuie sa pui ceva in loc”.
O alta masura solicitata de transportatori – introducerea taxei de drum in pretul carburantilor – ar putea duce si ea la scumpirea semnificativa a pretului carburantilor la pompa. „Am convenit impreuna cu transportatorii ca aceasta masura trebuie analizata, deoarece ar putea duce la majorarea pretului carburantilor, ori aceasta masura ii afecteaza pe toti proprietarii de masini”, a precizat Septimiu Buzasu. Acesta a spus ca Ministerul Finantelor a fost de acord cu eliminarea rovinietei si cu introducerea taxe de drum in pretul carburantilor, ca suma fixa, insa pentru adoptarea unei decizii in acest sens a solicitat realizarea unor calcule.
Citeste si:
Traficul rutier prin centrul orasului va fi incurcat de camionagii protestatari
Miting al transportatorilor in Baia Mare, luni de la ora 10.00
13 aprilie 2008
Sursa: eMM.ro