Vezi VIDEO
Fostul ministru Ioan Rus a fost tratat ca un viitor guvernator al Regiunii Nord-Vest de catre primarii si membrii PSD Maramures, reuniti in aceasta dupa-amiaza, de 16 mai, la sedinta de alegeri a filialei de partid. Alesii locali i-au cerut acestuia sa faca lobby pentru judet, si in special pentru infrastructura, iar Rus, care acum este responsabil din punct de vedere politic de organizatia maramureseana, le-a explicat ca miza descentralizarii e tocmai aceea de a rezolva problemele locale ale comunitatilor care nu sunt suficient de bine intelese la Bucuresti.
Vicepresedintele PSD a declarat, in cadrul vizitei facute in Baia Mare, ca descentralizarea – despre care politicienii vorbesc de douazeci de ani fara sa faca aproape nimic -, a fost proiectul pentru care s-a decis sa se reintoarca in zona activa a politicii. Dar, nu pentru a deveni guvernator al Regiunii Nord-Vest, ci pentru ca e convins de faptul ca aceasta procedura administrativ-politica este sansa Romaniei.
“Singurul proiect national adevarat pe care eu il vad in acest moment pentru romani este acest proiect legat de descentralizare. Cred in acest proiect si cred, cu disperare, ca acesta trebuie sa fie sortit succesului si atunci am decis sa ma mai implic inca o data in politica – dar nu ca sa devin guvernator si nu pentru vreo functie. /…/ Toata Europa este descentralizata. Toata Europa vorbeste despre subsidiaritate. Si o fac! Noi doar vorbim si un sfert dintre noi mai si inteleg. Ceilalti nici macar nu inteleg… nici macar nu ii intereseaza”, a aratat Rus.
Referitor la impactul pe care descentralizarea l-ar avea asupra Maramuresului, fostul demnitar a aratat ca o reorganizare administrativ-teritoriala va permite judetului si comunitatilor locale sa faca tot ce vor si ce e necesar pentru a se dezvolta.
Liderul PSD de la Cluj a subliniat ca proiectul e in analiza momentan la nivel central, dar ca masurile ar trebui aplicate cel tarziu la inceputul anului viitor. „Daca noi facem in acest an proiectul de lege privind modificarea Constitutiei, daca acesta se dezbate in Parlament, se aproba in sesiunea aceasta, daca se face Referendum in toamna, ca apoi, in sesiunea de toamna a Parlamentului sa se aprobe o sumedenie de legi care ar viza reforma administratiei publice in Romania, atunci descentralizarea ar trebui inceputa la 1 ianuarie 2014. Daca nu o facem acum, ca sa prindem bugetul european pentru 2014-2020, putem sta linistiti dupa aceea, sa ne tot gandim cand sa-l facem”.
Rus a aratat ca acest proces al descentralizarii, al regionalizarii are, din punctul sau de vedere, capacitatea de a concentra interesul tuturor factorilor decizionali. Vorbind despre acest proiect de reforma, fostul demnitar a amintit si faptul ca este pentru crearea unei Miscari Ardelene.
„Eu cred, de asemenea, de-adevaratelea, in nevoia unei politici transilvane, in ideea existentei unei miscari ardelene complementare cu celelalte miscari din regiunile tarii. Pana la urma cineva trebuie sa se constituie intr-o locomotiva. Indiferent cate vagoane sunt, tot exista o locomotiva care trage. Noi, Transilvania, sau judete din Transilvania am putea sa ne constituim in motor, in locomotiva nationala”.
Fostul ministru de Interne a mai mentionat faptul ca Ordinea Publica, Apararea Nationala si Politica Externa sunt zonele pentru care nu se va putea merge pe o restructurare la nivel local, dar ca restul institutiilor si sectoarelor de activitate trebuie regandite astfel incat comunitatile sa se poata autosustine si sa aiba capacitatea de a decide tot ce tine de interesul local. Liderul PSD a atras atentia ca procesul va fi oricum unul de lunga durata si a dat exemplu Franta, unde descentralizarea este in derulare de cinci decenii.
Sursa: Larisa Cordea