Câteva sute de credincioşi catolici din Baia Mare au pornit dis de dimineaţă spre mănăstirea ”Sfânta Maria” de pe Dealul Crucii. A fost un adevărat pelerinaj până la lăcaşul de cult al surorilor baziliene, pentru că de la ora 6.00 accesul autoturismelor în zonă a fost interzis.
Oamenii au fost nevoiţi să parcurgă drumul pe jos, dar nu au părut descurajaţi. Din contră, o mulţime de bătrâni şi copii a urcat spre vârf ca să asiste la hramul mănăstirii. După ce preotul Ilieş Simion, vicarul general al diecezei catolice din Maramureş, a încheiat slujba, s-a făcut împărtăşania, iar credincioşii, unii veniţi de la depărtare, s-au oprit în curtea lăcaşului de cult ca să se odihnească ori să îmbuce din merindele aduse de acasă, mai ales că vremea bună le-a permis asta.
Lume multă a fost şi la mănăstirea ”Sfânta Ana” de la Rohia, unde episcopul Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustinian Chira, a oficiat liturghia arhierească în prezenţa a peste 1.000 de credincioşi veniţi de prin toate satele din zona Lăpuşului, dar şi din Maramureşul istoric, Baia Mare ori satele din Sălaj.
”Preoţii şi-au lăsat parohiile şi au venit împreună cu enoriaşii la Rohia. Au venit două grupuri, unul din Maramureşul istoric şi unul din Sălaj, îmbrăcate în straie populare. Au fost mai mulţi ca anul trecut. Azi noapte a fost lumea şi ţara sus la mănăstire. Slujba a fost foarte frumoasă”, a spus una dintre enoriaşele din Târgu Lăpuş. Femeia a regretat că a fost nevoită să se întoarcă acasă, pentru că azi a lucrat.
În multe instituţii de stat ori private, programul de lucru a fost mai lejer. Şefii au fost mai indulgenţi cu subordonaţii, mai ales dacă aceştia poartă numele Maria ori Marin sau vreun derivat de la acesta, sau chiar s-au făcut că nu observă absenţa angajaţilor. Scurta zi de vacanţă a umplut însă terasele şi localurile din Baia Mare cu sărbătoriţi.
Sursa: Meda Muntean