O echipa de astronomi de la Universitatea Cambridge a descoperit un sistem stelar binar in care una dintre stele o canibalizeaza pe cealalta, descoperire care va permite o mai buna intelegere a procesului de moarte stelara, transmite AFP.
„Am observat o pitica alba superdensa care fura gazele fierbinti ale perechii sale, canibalizand-o”, conform unui comunicat al Universitatii Cambridge.
Sistemul stelar binar denumit Gaia14aae este situat la aproximativ 730 de ani lumina distanta in constelatia Draco. Acest sistem stelar a fost observat prin intermediul satelitului Gaia apartinand Agentiei Spatiale Europene (ESA) in luna august 2014. Cele doua stele le-au atras atentia oamenilor de stiinta pentru ca au devenit de cinci ori mai stralucitoare in interval de timp de 24 de ore.
Pentru astronomi, aceasta crestere brusca a luminozitatii semnifica faptul ca pitica alba — atat de densa incat o lingura din materia sa are aceeasi greutate cu a unui elefant — isi devoreaza steaua companion.
O pitica alba este o stea de masa medie aflata in ultima faza a evolutiei. Asemenea stele nu au o masa suficienta pentru a genera in nucleu temperaturile necesare fuziunii nucleare. Inainte de a deveni pitice albe, stelele din aceasta categorie trec prin faza de giganta rosie, perioada in care straturile exterioare se desprind si formeaza nebuloase planetare. Prin absenta fuziunii nucleare, materia stelara colapseaza, densitatea sa devenind foarte mare. Spre exemplu, o pitica alba avand masa Soarelui are aproximativ volumul Pamantului.
Efectul gravitatiei piticei albe este atat de puternic incat obliga steaua companion sa se apropie.
O particularitate a acestor doua stele este ca formeaza un sistem binar cu eclipse. Planul de revolutie al celor doua stele este in asa fel aliniat incat cele doua stele se eclipseaza una pe cealalta la fiecare aproximativ 50 de minute.
„Rar putem observa un sistem binar atat de bine aliniat. Putem sa analizam acest sistem cu mare precizie si putem intelege cum a aparut si cum a evoluat”, a sustinut Heather Campbell de la Institutul Astronomic din Cambridge.
Dansul mortal dintre aceste doua stele se va incheia atunci cand pitica alba va exploda sub forma de supernova, la un moment dat, cand va acumula suficienta materie de la steaua partenera pentru a depasi un anumit punct critic.
Sursa: Agerpres