Sute de turisti din intreaga tara, dar si din strainatate solicita zilnic o plimbare cu Mocanita, celebrul trenulet cu aburi de pe Valea Vaserului. Calea de acces pe care se deplaseaza Mocanita a fost grav avariata in urma inundatiilor din vara anului trecut, iar o perioada plimbarile cu trenul turistic au fost sistate. Duminica, 26 iulie, s-a implinit exact un an de la calamitatile de anul trecut, cand un grup de turisti aflati in Mocanita a ramas blocat pe Valea Vaserului. Parca pentru a sfida natura care a creat probleme vara trecuta, reprezentantii CFF Viseu de Sus au decis ca la un an de la dezastru sa introduca o plimbare speciala cu Mocanita, desi in mod normal aceasta nu circula in aceasta zi.
Incidentul de anul trecut, cand un grup de 160 de turisti care se deplasa cu Mocanita a ramas blocat pe Valea Vaserului dupa ce natura s-a dezlantuit, nu a fost in totalitate uitat. Au fost cele mai mari calamitati care s-au inregistrat in zona Viseului, iar acestea au distrus aproape in totalitate calea ferata a mocanitei.
De la inundatiile de pe Vaser a trecut un an de zile, iar Mocanita si-a reluat intre timp plimbarea pe Valea Vaserului. Desi au asteptat sa primeasca bani de la nivel central, avand in vedere ca linia de acces e a statului, nu s-a primit nimic, asa ca administratorii trenuletului au investit banii lor.
”Zilnic, o echipa de muncitori lucreaza la consolidarea caii de acces. Au fost facute investitii private, pentru ca de la nivel central nu au fost primite fonduri, desi linia e a statului. Ar fi trebuit sa fi alocati bani de la Ministerul Agriculturii”, a afirmat reprezentantul CFF Viseu de Sus, Ioana Coman.
Plimbarea cu Mocanita include acum 21 de km fata de 32 cati erau pana la producerea dezastrului. Traseul a fost scurtat, iar in zona Paltin acolo unde se incheie deplasarea cu trenul turistic a fost amenajat un loc special pentru turisti cu banci si mese, pentru ca acestia sa profite din plin de splendoarea peisajului.
Desi s-ar putea crede ca din cauza crizei economice, multi cetateni renunta la concedii, Mocanita nu duce lipsa de turisti, zilnic inregistrandu-se sute de persoane care opteaza sa viziteze zona. In proportie de 80-90 % e vorba despre turisti romani din sudul tarii si din Moldova, dar nu lipsesc nici turistii straini, in special germani, austrieci si elvetieni.
”De la mijlocul lunii iulie avem numerosi turisti. Se inregistreaza o medie de 150-200 de persoane zilnic. Majoritatea sunt turisti romani, cam in proportie de 80-90 %. E vorba de persoane care vin din Bucuresti, Constanta, Ploiesti, dar si din Moldova. Avem si turisti straini, ponderea cea mai mare e acelor vorbitori de limba germana, respectiv din Germania, Austria, Elvetia. Avem insa si persoane din Franta, dar si spanioli, englezi si italieni, acestia vin insa mai rar. Apoi sunt foarte multe grupuri de copii venite in tabara, care vor sa se plimbe cu Mocanita”, a spus Ioana Coman.
Mocanita se deplaseaza pe traseul Viseu pana la Paltin, iar costul unei plimbari dus-intors este de 35 de lei – pentru adulti, 25 de lei – pentru studenti si 20 de lei – pentru copii. Programul Mocanitei este de luni pana sambata inclusiv, iar prima ora de plecare este 8.30.
Duminica, trenul turistic cu aburi nu circula, insa duminica trecuta, in 26 iulie, a fost o exceptie. Pentru ca s-a implinit un an de la inundatiile catastrofale din 2008 cand calea de acces a fost distrusa, reprezentantii turistici au decis sa puna in circulatie un tren pentru plimbarea turistilor, parca pentru a sfida natura care anul trecut le-a creat o sperietura zdravana celor care au ales sa se relaxeze pe Valea Vaserului, insa au apucat sa vada natura cum se dezlantuie.
VEZI GALERII FOTO:
Valea Vaserului ar putea fi inchisa pana la mijlocul lui 2009 (click aici..)
Valea Vaserului arata ca dupa bombardament (click aici..)
CITESTE SI:
Sursa: Camelia Tocaci