Mai intai au fost cerceii, apoi piercingurile, tatuajele si tatuajele extreme – scarificarea sau cele care implica modificarea corpului. Acum este randul bijuteriilor oculare, o moda de origine europeana care face furori in SUA, scrie in editia electronica ziarul El Mundo.
Moda a ajuns la televiziune, care a difuzat imagini de la prima interventie de acest tip. In ciuda caracterului inofensiv proclamat de specialisti, care au dezbatut amplu procedura, tot mai multe voci ale expertilor avertizeaza asupra riscurilor pe care le implica astfel de interventii.
Procedura de implant are patent olandez. Institutul pentru inovatie chirugicala din Rotterdam a realizat primele 10 implanturi si a scris despre ele, in 2003, in revista Journal of Cataract & Refractive Surgery, sustinand ca introducerea de bijuterii de platina in globul ocular nu genereaza nicio complicatie la cateva luni dupa procedura. Interventia denumita in engleza SafeSight Eye Jewelry consta in realizarea, sub anestezie locala a ochiului, a unei mici incizii in membrana conjunctivala (membrana care acopera albul ochiului – n.r.). Medicul introduce apoi o bijuterie minuscula in aceasta incizie. In total, procedura dureaza intre 10 si 15 minute, iar pretul la clinicile americane oscileaza intre 3.000 si 4.000 de dolari (intre 2.200 si 2.900 de euro).
“In societatea noastra, exista oameni care vor sa-si bage tot soiul de obiecte in corp, de exemplu piercinguri, iar ochiul este un organ intim legat de relatiile sociale. Cum nu exista niciun implant pentru ei, am decis sa realizam aceasta procedura sigura si lipsita de riscuri”, sublinia in urma cu cativa ani, in revista Journal of Cataract & Refractive Surgery, Gerrit R. J. Melles, directorul centrului olandez caruia i-a venit ideea in timp ce realiza dispozitive de implant pentru tratarea glaucomului.
Chirurgul care a realizat operatia pentru televiziunea FOX, doctorul Emil Chynn, de la centrul Park Avenue Laser Vision, garanteaza la randul sau procedura. El a implantat o inimioara de platina de 3,5 mm in ochiul unei tinere rusoaice. “Riscul de orbire sau de pierdere a vederii este zero”, a declarat doctorul Chynn pentru ziarul El Mundo, subliniind ca pacienta a resimtit cateva zile o mica jena, similara celei unei gene in ochi. “Acum nu mai simte nimic si se poate lauda ca este singura rusoaica din lume cu o bijuterie in ochi”, a spus el.
Totusi, in urma transmisiei de la televiziune, Academia Americana de Oftalmologie a avertizat asupra riscurilor acestei interventii. “Nu exista dovezi suficiente pentru a sustine siguranta sau valoarea terapeutica a unor astfel de proceduri”, a declarat Phillip R. Rizzuto, oftalmolog si insarcinat cu comunicarea al Academiei.
“Persoanele doritoare sunt sfatuite sa evite implantarea in ochi a vreunui corp strain, care nu a fost declarat sigur din punct de vedere medical, sau nu a fost aprobat de Agentia pentru Medicamente a SUA (FDA)”. Printre riscurile enumerate se afla orbirea din cauza infectiei sau a sangerarii, hemoragie subconjunctivala, perforare a globului ocular, sau conjunctivita.
Sursa: Agerpres