Specialistii nemti s-au intalnit cu oficiali ai ministerelor economiei si mediului, printre care si cu maramureseanul Ioan Gherhes, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. La discutii a participat si secretarul de stat Attila Korodi, care a aratat ca ”modelul german, in care compania de stat care se ocupa de asanari si ecologizari miniere are ca actionar-coordonator, alaturi de ministerul economiei, si ministerul mediului, trebuie aplicat si in Romania”.
Secretarul de stat Attila Korodi a declarat, cu ocazia vizitei facute in Baia Mare: ”Vrem sa avem o discutie deschisa cu ministerul economiei si sa propunem ca din actionariatul firmelor care se ocupa de inchiderea minelor sa faca parte si Mediul”. El a precizat ca Germania a cheltuit 7 miliarde de euro cu reabilitarea zonelor miniere.
Oficialii ministerului mediului vor sa se implice in actiunea de ecologizare a zonelor miniere nu doar cu bani, ci si cu suportul tehnic ca sa grabeasca finalizarea procesului. Nu s-a stabilit insa nimic concret in ce priveste incheierea unui parteneriat cu LMBV, care se ocupa atat de inchiderea exploatarilor neprofitabile, privatizarea si reabilitarea unor arii industriale si restructurarea fostelor zone monoindustriale, cat si de decontaminari ale zonelor miniere.
Raspunsul nemtilor este asteptat in perioada urmatoare, dupa ce acestia se vor vedea in teren solutiile aplicate de statul roman la minele din Maramures. Colaborarea romano-germana in domeniu va fi stabilita ulterior inspectiei si va consta, dupa cum a precizat Korodi, in acordarea de expertiza tehnica.
Sursa: Meda Muntean