Micii producatori care isi vand produsele in pietele agroalimentare vor plati, anul viitor, un impozit de 16% din veniturile realizate, conform noilor norme de modifcare a Codului Fiscal. Pana acum, aceasta categorie de persoane era exceptata de la plata impozitului. Decizia a fost luata fara consultarea specialistilor din agricultura, care au avertizat ca aceasta norma va fi aproape imposibil de aplicat. De cealalata parte, micii producatori agricoli spun ca vor renunta sa vanda in pietele agroalimentare sau ca vor creste pretul produselor, fapt care se va repercuta asupra tuturor cetatenilor.
Incepand de anul viitor, micii producatori de legume, fructe, flori si cereale vor plati impozit pe venit. Conform proiectului de modificare a Codului Fiscal, inclusiv vanzatorii din pietele agroalimentare vor plati la bugetul de stat 16% din veniturile nete.
In actualul Cod Fiscal, sunt impozitate doar veniturile obtinute in spatii de productie si cele realizate de cei care isi vand productia catre unitati specializate de colectare, micii producatori care isi valorifica produsele in piete sau direct catre consumator fiind exceptati de la plata impozitului.
„Amendamentele care ar veni pe anul 2012 pe Codul fiscal, ar veni cu impozitarea suplimentara la mici producatori agricoli. Fiscalizarea acestor mici producatori este o procedura anevoioasa, tinandu-se cont ca ei nu sunt inregistrati juridic”, a delarat Virgil Tantas, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures.
Noul proiect de fiscalizare prevede ca apicultorii, crescatorii de viermi de matase, precum si crescatorii de animale si pasari care nu-si vand productia la colectori sau procesatori sa fie, in continuare, exceptati de la plata impozitului pe venit. Specialistii din agricultura avertizeaza ca aceasta diferentiere va crea tensiuni intre fermieri.
„Aceasta masura de fiscalizare a micului producator ar trebui luata doar dupa consultarea cu organizatiile profesionale din agricultura, pentru a nu se crea discrepante intre producatorii din diferite sectoare. Pentru ca, asa cum ati observat, cativa sunt exceptati de la aceasta plata”, a mai precizat oficialul DADR Maramures.
Potrivit proiectului, micilor producatori care vand catre firme de colectare, angrosisti, producatori industriali sau alte entitati comerciale le va fi retinut, la momentul platii, un impozit de 2% din valoarea inscrisa in contracte. De asemenea, micii producatorii care vand in pietele agroalimentare vor fi obligati sa plateasca anticipat impozitul, fiecare anticipandu-si venitul pe care-l va obtine in 2012, regularizarea urmand sa fie facuta la sfarsitul anului.
„Aceasta estimare a productiilor pe care le va avea producatorul va fi destul de subiectiva. Este foarte greu pentru el sa isi faca o estimare, nevand un plan de afaceri, implict nici o estimare a productiei sau a veniturilor pe care le obtine intr-un an. De aceea, poate nu este tarziu inca sa se discute aceasta problema, pentru ca efectul asupra micilor producatori si, prin extensie, asupra consumatorului vor fi imprevizibile”, a declarat seful DADR Maramures.
Pe langa disensiunile sociale si imposibilitatea aplicarii unitare a noii prevederi a Codului Fiscal, aceasta va duce, inevitabil, la o scumpire a tuturor produselor agricole, fapt care va deteriora si mai mult calitatea vietii cetatenilor. In plus, unii mici producatori din pietele agicole din judet vor renunta sa-si mai vanda marfa in acest fel.
„Este un recul psihologic asupra producatorului, care zice: „Domnule, trebuie sa vand mai scump, ca-mi vine impozitul, trebuie sa dau 16% la impozit”. Depinde, consumatorul cum va suporta aceasta scumpire”, e convins directorul DADR, Virgil Tantas.
Dumitru Campan, un mic producator agricol din Ocolis, care-si vinde produsele in piata agroalimentara „Izvoare” din Baia Mare spune ca „si asa se vinde foarte ieftin”, asa ca „daca mai dam 16%, plus benzina, nu ni sa tare merita”.
„Nu stiu ce-om face, daca crestem pretul, n-o sa mai vindem nimic. O sa vedeam, timpu’ le rezolva pe toate”, spune Campan.
„Daca se plateste impozitul, nu mai vine mamuca la piata, ca n-am bani. Da’ cati bani trebe sa dau, ca am o penziuca de tri milioane jumate si nu-mi ajung sa platesc curentul si sa traiesc. Castig tare putin aici, ca dau morcovii cu zece mii de lei kilogramul, ceapa tat cu zece… S-aduna la saptamana hapt cat sa traim in casa”, spune Doina Maria Birse din Ardusat.
In schimb, un mic producator agricol din Grosi, Vasile Marian, e convins ca impozitarea va duce la „moartea pietelor”.
„Dom’ne, daca introduce impozitul, n-ar mai trebui sa ne ceara impozit pe teren! Odata ce platesti impozit la teren, sa scada din ala. O sa renunte oamenii, ca odata ce te depaseste cheltuielile, nu mai merita sa mai vinzi produsul”, conchide Marian.
Sursa: Catalin Vischi